Susret sa američkim ambasadorom
4

Tihić: Bosna i Hercegovina mora biti država vladavine prava

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjedavajući Doma naroda PS BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić sastao se s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Patrickom Moonom s kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Moon čestitao je predsjedniku SDA na velikom uspjehu koji je Stranka ostvarila na lokalnim izborima.

Iskazana je zabrinutost zbog blokade euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine i negativnog izvještaja Evropske komisije po tom pitanju.

"Lokalni izbori dali su legitimitet i obavezu Stranci demokratske akcije da se više angažira na rješavanju aktualnih problema koji najviše štete nanose građanima i državi Bosni i Hercegovini. Nakon što je SDP-e bahato odbio ponudu SDA da u interesu Bosne i Hercegovine nastave raditi zajedno, SDA je krenula u razgovore s drugim političkim strankama, kako bi što prije bio deblokiran rad institucija Bosne i Hercegovine", kazao je Tihić.

Borba protiv organiziranog krininala i korupcije bila je također jedna od ključnih tema ovoga razgovora.

Na sjednici Glavnog odbora SDA još jednom je potvrđena opredijeljenost te stranke za nastavak beskompromisne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je definirano i kao jedan od četiri strateška cilja i pravca djelovanja SDA u predstojećem periodu.

"Bosna i Hercegovina mora biti država vladavine prava, a institucije za provođenje zakona moraju imati apsulutnu podršku kako vladinog i nevladinog sektora, tako i samih građana", istakao je lider SDA.

O aktualnoj političkoj situaciji predsjednik SDA također je razgovarao i s ambasadorom Ruske Federacije u našoj zemlji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.