{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Tihić: Možda u nekim zemljama kralj ima ovlasti kao premijer FBiH

5.12.2012. u 16:15
96
121
Tihić: Možda u nekim zemljama kralj ima ovlasti kao premijer FBiH
96
U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj su čelni ljudi, između ostalog, donijeli odluku o formiranju Vijeća 37 načelnika iz ove stranke koji su na proteklim Lokalnim izborima dobili naklonost birača.
Sulejman Tihić, lider SDA (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sulejman Tihić, lider SDA (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Predsjednik SDA Sulejman Tihić bit će i predsjednik navedenog Vijeća, čiji će cilj biti uspješnije obnašanje načelničke funkcije, bolja saradnja između općina i institucija sa višeg nivoa vlasti, kao i saradnja sa međunarodnim institucijama. Osim toga, SDA je imenovala tim za vođenje i koordinaciju aktivnosti na popisu stanovništva i registraciji.

"Popis stanovništva smatramo veoma važnim, od strateškog interesa za državu i naš narod, imajući u vidu proteklu agresiju i etničko čišćenje. Želimo da budemo aktivni u ovom procesu, da pomognemo našim ljudima...", kazao je Tihić na današnjoj konferenciji za novinare.

Tihić je kazao kako u SDA postoji blaga većina da se Kongres stranke odgodi, ali ne i dvotrećinska većina, tako da će Kongres polovinom naredne godine biti održan.

SDA je iznenađena postupkom o mogućoj koaliciji SNSD-a, SDS-a, SDP-a i SBB-a, koji bi trebali činiti većinu u Skupštini opštine Srebrenica.

"Iznenađeni smo takvim postupkom SDP-a i SBB-a jer smo zajedno išli u koaliciju za izbor načelnika i logično bi bilo da se ta koalicija reflektuje i u Skupštini opštine. Smatramo ovo izdajom interesa Bošnjaka i žrtava geonocida. Kod njih postoji samo uskostranački interes, a kada je u pitanju država i narod, to je njima nepoznato", kategoričan je Tihić.

Tihić je kazao kako će SDA u opoziciji koristiti "mehanizam za zaštitu države", kao što je napuštanje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ukoliko vladajuće stranke pokušaju mijenjati Izborni zakon BiH, Zakon o Centralnoj banci, Zakon o javnim nabavkama...

"Ovaj mehanizam nećemo koristiti u svim slučajevima. Bit ćemo protiv budžeta jer smatramo da je on nedostatan za rad i funkcionisanje institucija BiH. Već tri godine one su u grču. Molim vas da ovaj mehanizam ne zovete blokadom, ovo je zaštita do sada provedenih reformi", pojasnio je Tihić koji je prokomentarisao i najavu o pokretanju procesa smjene ministara u Vladi FBiH koji nisu iz SDP-a.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Te najave nemaju uporište. Ministri iz SDA dobro rade svoj posao. Nasuprot tome imamo samovoljno ponašanje ministara iz SDP-a, uključujući i premijera koji se, prema našem mišljenju, ponašao mimo zakona kada je u pitanju produženje mandata direktoru Razvojne banke FBiH ili upućivanju budžeta u parlamentarnu proceduru bez odluke Vlade", kazao je čelni čovjek SDA, dodajući kako ne zna da li u nekim drugim državama premijer ima ove ovlasti.

"Možda negdje kralj ima ovakve ovlasti", kazao je Tihić te dodao kako prepuštanje potpune vlasti SDP-u, SBB-u i HDZ-ovima u FBiH ne dolazi u obzir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: