Pred sjednicu Doma naroda PSBiH
0

Tihić: 19. jula nije predviđeno razrješenje ministara iz SDA

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić kazao je danas u Sarajevu da za sjednicu Doma naroda PSBiH 19. jula, kao tačka dnevnog reda nije predviđeno razmatranje pitanja razrješenja ministara iz te političke partije, te da delegati te partije neće sudjelovati u raspravi jedne takve odluke ako mimo njihove volje bude na dnevnom redu neke od narednih sjednica.

"Bit ćemo protiv da se to nađe na dnevnom redu koji je već ranije usaglašen. Mi nećemo sudjelovati u raspravi i donošenju jedne takve odluke jer smatramo da to nije u skladu ni s Poslovnikom. To se može staviti, eventualno, na neku od narednih sjednica Doma naroda", kazao je Tihić i razrješenje ministara iz reda SDA odnosno Bošnjaka definirao kao pitanje od vitalnog nacionalnog interesa.

Tihić kaže da delegati iz SDA u Državnom parlamentu neće sudjelovati u raspravi u slučaju da se to pitanje, kako je kazao, mimo njihove volje stavi na dnevni red neke od narednih sjednica.

"Sve vrijeme se govori o etničkom legitimitetu i potrebi zaštite etničkog legitimiteta hrvatskog i srpskog naroda. Nikome nije problem ako se iz vlasti izbacuje ona stranka koja ima taj legitimitet kad su u pitanju Bošnjaci, ali izgleda jeste problem kad je u pitanju neko drugi", kazao je Tihić.

Odlukom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande krajem juna smijenjeni su ministri sigurnosti Sadik Ahmetović, odbrane Muhamed Ibrahimović i zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović. On je odluku o smjenama donio na inicijativu lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je krajem maja zatražio smjenu ministara iz SDA, jer nisu podržali budžet BiH za ovu godinu.