|

TiBiH: Procesuirati zloupotrebe pri izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška

TiBiH: Procesuirati zloupotrebe pri izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška
0
F
FENA
30.11.2011. u 17:57
4
komentara
0

dijeljenja
TiBiH: Procesuirati zloupotrebe pri izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška
Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) apeluje da se javnosti pokažu rezultati rada na utvrđivanju odgovornosti za zloupotrebe pri izgradnji autoputa Banja Luka - Gradiška, što je pokrenuto još 2009. godine od Tužilaštva BiH, a nedavno i prebačeno u nadležnost Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.
Na dan svečanog otvaranja autoputa neophodno je podsjetiti na izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem se navode sumnje u ispravnost dodjele ugovora za izgradnu autoputa, a Milorad Dodik kao tadašnji predsjednik Vlade RS sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja zbog usvajanja odluke o sklapanju aneksa na prvobitni ugovor”, navodi ova nevladina organizacija.

Nažalost, konstatiraju, prilikom svečanog otvaranja nove dionice autoputa, zaboravljena je činjenica da je cjelokupna njegova izgradnja “sporna”.

“Prekršeni su svi rokovi i prekoračeni svi planirani troškovi njegove izgradnje”, navodi TI BiH i zbog toga ovom prilikom poziva i Vladu RS da obavijesti javnost o ukupnim troškovima dosadašnje izgradnje autoputa, te o planiranim dodatnim troškovima budućih radova, s obzirom na to da bez obzira na presijecanje vrpce i otvaranja dionice, autoput još nije u potpunosti završen.

S druge strane, TI BiH zahtijeva hitno procesuiranje teških zloupotreba i krivičnih djela pri izgradnji autoputa i zgrade Vlade, na koje su upozoravali i SIPA i revizorski izvještaji, a o kojima pravosuđe još šuti, uprkos činjenici da je iz budžeta na ovaj način, kako navode, zloupotrijebljeno više od 140 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...