BiH
0

Teslić: Nema novca za čišćenje mina

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području teslićke opštine pod minama je nakon rata bilo oko 5,6 miliona metara kvadratnih i do sada je deminirano skoro 800.000 metara kvadratnih, što je nešto manje od 15 posto ukupno miniranih površina na području ove opštine.

Šef teslićke Službe civilne zaštite Vlado Janković rekao je da je u prošloj godini bilo planirano deminiranje 360.000 metara kvadratnih, i to na području mjesne zajednice Jasenica u zaseocima Aleksići i Jovići, gdje veći dio raseljenih Srba želi da se vrati na svoja predratna ognjišta, ali je u realizaciji plana najveći problem bio nedostatak novca.

"Bio je predviđen i nastavak deminiranja u rejonu Vučje planine, koji traje već četiri godine, kao i deminiranje novih lovršina u rejonu Vitko vaca. Od svih ovih projekata nije urađeno gotovo ništa", naglašava Janković i dodaje da su većinu novca za ove namjene proteklih godina dobijali od Agencije za deminiranje BiH, ali da je posljednjih godina sve manje novca iz tih izvora i sve manje je donacija. 

Janković ističe da je prošle 2010. godine od kandidovanih 40 projekata realizovan samo jedan vrijedan 18.000 KM, koji je finansirala  Agencije za deminiranje BiH i kojim je sprovedena medijska kampanja kojom se građani upozoravaju na opasnost od mina.

U okvoru ovog projekta na četiri lokacije teslićke opštine, u Vitkovcima, Vrućici, Kamenici i Blatnici, postavljeni su bilbordi na kojima se upozorava na opasnost od mina.

Svi nerealizovani projekti kandidovani su i za ovu godinu, među kojima su i neki ekonomski projekti čijom bi se realizacijom omogućio pristup resursima poput šuma, ruda, kamenoloma, a čiju eksploataciju decenijama sprečavaju minska polja. 

Janković kaže da je na području teslićke opštine locirano 831 minsko polje u kojima je nakon rata smrtno stradalo 12 lica, a 15 ih je zadobilo teže ili lakše tjelesne povredr. 
Posljednje poplave pomjerile su mine na nekim lokacijama, što je dodatno otežalo ionako teško stanje u ovoj oblasti. 

Ukoliko bi se deminiranje nastavilo dosadašnjom dinamikom ovaj posao bi na području teslićke opštine mogao potrajati nekoliko decenija.