BiH
0

U selu Vlasinje kod Jajca završeno deminiranje

FENA
U selu Vlasinje kod Jajca danas je obilježen završetak projekta deminiranja.

Deminiranje je izvela nevladina organizacija "Stop mine" sa Pala i u sklopu ovog projekta ukupno je deminirano oko 370.000 kvadranih metara površine i pronađeno je i uništeno više od 160 komada mina.

Menadžer projekta Radosav Živković rekao je da su istovremeno i ponosni i tužni.

  • Ponosni smo jer uspješno završili posao deminiranja, a tužni jer je prije nekoliko dana stradao naš kolega Miroslav Kubura, kazao je Živković.

Projekt deminiranja je finansiran od Vlade SAD-a putem Međunarodnog fonda povjerenja iz Ljubljane (ITF) u iznosu od 540.000 američkih dolara.

Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon rekao je da mu je posebno zadovoljstvo obilježiti kraj projekta kojim je uklonjeno više od stotinu mina.

  • Zahvaljujući našim zajedničkim naporima mještani ovog naselja mogu nastaviti sa izgradnjom svojih života bez straha od mina. Nadamo se da će uspjeh ovog projekta podstači još jače partnerstvo u ostalim projektima deminiranja u BiH, kazao je Moon.

BiH je prva u Evropi i među sedam zemalja u svijetu po broju zaostalih mina. Prepostavlja se da se u zemlji nalazi još više od 200.000 minsko-eksplozivnih sredstava.