{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Lukavac najzagađenija minama

F
10.4.2011. u 12:21
0
1
Općina Lukavac najzagađenija minama
0
Općina Lukavac najzagađenija minama
Općina Lukavac jedna je od najzagađenijih minama u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini. Od kraja rata do danas smrtno je stradalo 40 osoba.
Deminirano je oko milion kvadratnih kilometara, što je samo osam posto rizične površine. Sumnjivim područjem još se smatra 14 miliona kvadratnih metara.

U općini Lukavac minirana su ozrenska naselja Sižje, Borice, Milino selo, Turija, Orahovica, Lozna i Jaruške te dolina rijeke Spreče. Bio je problem identifikovati rizične površine u Smolući jer nisu postojali zapisnici o postavljanju mina na ovom području. S obzirom na to da su povratnici u Smoluću malobrojni nema ni donatora za deminiranje.

Za deminiranje u općini Lukavac njemačka organizacija Hendikep, donirala je 100.000 KM. Treći donator ove godine je Vlada Japana, a novac će biti utrošen na deminiranje doline rijeke Spreče. Deminiranje kvadratnog metra zemljišta košta oko tri KM.

Iz Civilne zaštite općine Lukavac upozoravaju da uklanjanje oznaka za mine ugrožava živote i predstavlja krivično djelo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: