Ostavljeni na cjedilu
1.2k

Teško stanje na požarištima iznad Jablanice, a pomoći iz zraka ni na vidiku

D. Be.
Foto: Jablanica - Jučer, danas, sutra
Foto: Jablanica - Jučer, danas, sutra
Načelnik Jablanice Damir Šabanović rekao je za Klix.ba da se situacija na požarištima nije popravila, a da se požarna linija proširila i došla do područja Grada Mostara.

"Na dijelu kojeg se plašimo da dođe do požara za sada je zadovoljavajuće i sjeverni dio prema Donjoj Jablanici s vremena na vrijeme ima ispada, ali tu imaju ekipe koje gase", kazao je.

Ističe da i dalje nema nista ništa od helikopterske podrške Oružanih snaga BiH, kao ni od međunarodne podrške.

"Tu je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, ali ne znamo još ništa, a vjerovatno će i to biti blokirano. To je standardna procedura kada se pošalje prema Operativnom centru Ministarstva sigurnosti kroz Uprave civilne zaštite. Slično helikopteru čije odobrenje ide preko Predsjedništva. Helikopter NATO-a spada pod međunarodnu podršku koju treba odobriti Vijeće ministara, a EUFOR je tu za izviđanje i eventualnu medicinsku evakuaciju", dodao je.

Načelnik Jablanice kaže da je požar ušao i u obuhvat Parka prirode Blidinje, ali daleko je od mikrolokaliteta Blidinja.

Na terenu je oko 35 vatrogasaca koji se bore s vatrom na nepristupačnom terenu, tako da bi jedina prava pomoć bi bila ona iz zraka.

"Pomoć iz Sarajeva je bila jučer i vratili su se. Odluka Vlade KS je bila tri vozila, ali to ništa nije blizu ceste da mogu gasiti. To je planina i treba hodati do požarišta. Išao je poziv preko FUCZ-a, traženo je da se izjasnimo treba li nam pomoć, a pošto je nepristupačan teren, tu da je milion vatrogasaca teško da se išta može uraditi. Pomoć se nudi, nije da nema, ali vidite da gori i u Mostaru, Stocu, Čapljini, Neumu...", kazao je Šabanović.