Feliks Vidović, ministar
0

"Teški kriminalci ne hodaju ulicama"

SRNA
Feliks Vidović
Feliks Vidović
Ministar pravde Federacije BiH (FBiH) Feliks Vidović ocijenio je netačnim optužbe čelnika Kantona Sarajevo da je "prespavao" četiri i po godine mandata i da je odgovoran što nedostaje mjesta u zatvorima, pa je oko 500 osuđenih kriminalaca u Sarajevu potpuno slobodno.

"Čelnicima Kantona Sarajevo i Gradske uprave borba protiv kriminala svela se na sazivanje konferencija za novinare i na plasiranje uglavnom netačnih informacija", kaže ministar Vidović za sutrašnje "Nezavisne novine" i ističe da je za četiri godine u FBiH obezbijeđeno dodatnih 400 zatvorskih mjesta, što je povećanje za više od 30 odsto.

On kaže da sve što je Kanton Sarajevo uradio da se poboljša stanje u zatvorima u FBiH jeste obećanje da se sufinansira dogradnja zavoda u Ustikolini. 

"Oni su obećali 300.000 KM, od ukupne investicije koja je bila 1,7 miliona KM. Ta investicija je završena, a da iz Kantona Sarajevo nikada nije uplaćena nijedna marka", rekao je Vidović i dodao da se ne slaže sa ocjenom lokalne vlasti da je nedostatak kreveta u zatvorima glavni uzrok učestalih kriminalnih obračuna u Sarajevu.

Vidović kaže da osobe koje su osuđene na kaznu od pet do 10 godina, a koje nisu u zatvoru, u cijeloj FBiH ima šest, a osuđenih na kazne duže od 10 godina samo je 10 na slobodi, ali oni su ili nedostupni ili su pobjegli. Istovremeno, više od 80 odsto osuđenih za koje nema mjesta u zatvorima su osuđeni na kazne manje od jedne godine.

Govoreći zašto nije zaživio projekat alternativnog izdržavanja kazni u kućnom pritvoru za osuđenike na manje od godinu dana zatvora, Vidović je rekao da su potrebne izmjene zakona uputili u parlamnet u martu prošle godine, ali to nikad nije došlo na dnevni red.