{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Teški kriminalci ne hodaju ulicama"

S
17.2.2011. u 21:43
0
31
"Teški kriminalci ne hodaju ulicama"
0
"Teški kriminalci ne hodaju ulicama"
Feliks Vidović
Ministar pravde Federacije BiH (FBiH) Feliks Vidović ocijenio je netačnim optužbe čelnika Kantona Sarajevo da je "prespavao" četiri i po godine mandata i da je odgovoran što nedostaje mjesta u zatvorima, pa je oko 500 osuđenih kriminalaca u Sarajevu potpuno slobodno.
"Čelnicima Kantona Sarajevo i Gradske uprave borba protiv kriminala svela se na sazivanje konferencija za novinare i na plasiranje uglavnom netačnih informacija", kaže ministar Vidović za sutrašnje "Nezavisne novine" i ističe da je za četiri godine u FBiH obezbijeđeno dodatnih 400 zatvorskih mjesta, što je povećanje za više od 30 odsto.

On kaže da sve što je Kanton Sarajevo uradio da se poboljša stanje u zatvorima u FBiH jeste obećanje da se sufinansira dogradnja zavoda u Ustikolini.

"Oni su obećali 300.000 KM, od ukupne investicije koja je bila 1,7 miliona KM. Ta investicija je završena, a da iz Kantona Sarajevo nikada nije uplaćena nijedna marka", rekao je Vidović i dodao da se ne slaže sa ocjenom lokalne vlasti da je nedostatak kreveta u zatvorima glavni uzrok učestalih kriminalnih obračuna u Sarajevu.

Vidović kaže da osobe koje su osuđene na kaznu od pet do 10 godina, a koje nisu u zatvoru, u cijeloj FBiH ima šest, a osuđenih na kazne duže od 10 godina samo je 10 na slobodi, ali oni su ili nedostupni ili su pobjegli. Istovremeno, više od 80 odsto osuđenih za koje nema mjesta u zatvorima su osuđeni na kazne manje od jedne godine.

Govoreći zašto nije zaživio projekat alternativnog izdržavanja kazni u kućnom pritvoru za osuđenike na manje od godinu dana zatvora, Vidović je rekao da su potrebne izmjene zakona uputili u parlamnet u martu prošle godine, ali to nikad nije došlo na dnevni red.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: