{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teška situacija u Mostaru, bura dodatno ometa normalizaciju

F
7.2.2012. u 09:48
0
9
Teška situacija u Mostaru, bura dodatno ometa normalizaciju
0
Iako su Mostar zaobišle najavljivane snježne padavine, daljnju normalizaciju stanja u gradu ometa jaka bura koja puše od sinoć.
Mehanizacija i dalje čisti gradske saobraćajnice, no još ima gradskih ulica koje su odsječeme od ostatka grada. Slična je situacija i s prigradskim naseljima, a najteže je mjestima sjeverno od Mostara. Više domaćinstava u naselju Raška Gora, prema navodima lokalnih medija, je ostalo bez hrane i lijekova a potpuno sun izolirani.

U većini gradskih i prigradskih naselja opsrkba električnom energijom i vodom je redovna, dok je u trgovinama primjetan nedostatak osnovnih životnih namirnica poput mlijeka, jaja, brašna i ostalog.

Prema izvješću Asocijacije auto-moto klubova BiH u Mostar se, uz otežane uvjete, samo može doći iz pravca Čapljine, dok su pravci prema Sarajevu, Čitluku i Širokom Brijegu te Nevesinju blokirani.

U Mostaru je i dalje na snazi zabrana saobraćaja na lokalnim cestama osim za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja i opskrbe.

Ljekari s Klinike za ortopediju i Odjela traumatologije Klinike za hirurške bolesti KB Mostar apelirali su na građane da ne hodaju bez veće potrebe po gradu. Naime, u bolnicu je u ponedjeljak primljen veliki broj građana s povredama ekstremiteta, a prema neslužbenim informacijama tokom dana primljeno je više od 20 pacijenata kojima je pružena medicinska pomoć. Hirurški je zbrinuto i zadržano na liječenju 4-5 pacijenata koji su imali najteže povrede.

Stožer Civilne zaštite od ponedjeljka je uveo radnu obveze za sve osobe koje su uposlene u javnim institucijama te su naložene stroge mjere kako bi se osigurala prohodnost cesta, opskrba hranom, lijekovima i energentima.

Policiji su dane ovlasti da uklanja brojna vozila koja su ostala zaglavljena na cestama kako bi se povećala prohodnost. Također je zatraženo od građana Mostara da očiste prilaze svojim zgradama navodeći da će u suprotnom biti kažnjavani.

Budući da je Mostar doslovno zatrpan snijegom naloženo je da se snijeg odvozi u rijeke Neretvu i Radobolju.

U ponedjeljak je na području Mostara zabilježen i prvi smrtni slučaj prouzrokovan smrzavanjem. Kako su izvijestili iz mostarske policije starija žena pronađena je u snijegu mrtva nedaleko od svoje kuće u mjestu Goranci kod Mostara. Na ovome području visina snježnog pokrivača je 130 centimetara.

U ponedjeljak se na izlazu iz Mostara prema Širokom Brijegu zaglavio autobus sa sedam putnika koji su ostali blokirani više od deset sati, dok im nisu stigli u pomoć iz službe Stožera Civilne zaštite Grada Mostara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: