Hitna pomoć radi otežano
0

U Sarajevu zbog vremenskih neprilika umrlo 5, a u Mostaru jedna osoba

Pišu: E. G. i J. L.
Veliki minusi i snijeg koji od sinoć neprekidno pada, bili su uzrok pet smrtnih slučajeva na ulicama glavnog grada BiH.

Kako je za Sarajevo-x.com potvrdio doktor Tigran Elezović, iz JU Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Sarajevo, neki od građana su vjerovatno preminuli usljed fizičkog napora prilikom čišćenja snijega, ili se radi o hroničnim bolesnicima.

"To jeste zaista neobično, hladnoća i snijeg su zasigurno doprinijeli tolikom broju smrtnih slučajeva", rekao nam je Elezović.

U Hitnoj pomoći kažu da je bilo 10 pacijenata koji su zbog lomova zatražili ljekarsku pomoć.

"Moram priznati da danas radimo dosta usporeno i da kasnimo na intervencije, jer ceste nisu prohodne. Sva naša vozila su angažovana, imamo dobre gume, lance na gumama i stižemo tamo gdje drugi ne mogu, ali svejedno, situacija je takva da kasnimo", rekao je za Sarajevo-x.com dr. Elezović.

Iz Hitne pomoći upozoravaju građane da se zaštite od hladnoće adekvatnom odjećom, a hroničnim bolesnicima savjetuju da ne izlaze iz svojih domova bez prijeke potrebe.

Kako javlja dopisnica portala Sarajevo-x.com iz Mostara, snježne oborine su u tom gradu uzrokovale mnogobrojne probleme te također uzele jedan život.

Saobraćaj je toliko otežan da Hitna služba Doma zdravlja Mostar nije mogla intervenirati na poziv, što je rezultiralo smrću jedne osobe.