Valentin Inzko
0

"Terorizam u Bogojnu neće ugroziti viznu liberalizaciju za BiH"

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da nedavni teroristički napad na policijsku stanicu u Bogojnu neće ugroziti proces liberalizacije viznog režima za građane naše zemlje.

“Terorizam u Bogojnu je napad na civilizacijske tekovine, ali takve akcije nemaju podršku u BiH”, rekao je Inzko danas na Palama, gdje je učestvovao na tribini o temi približavanja BiH Evropskoj uniji.

Ističući da BiH nije “plodno tlo” za teroriste, napomenuo je ipak da lokalne vlasti moraju u potpunosti provesti profesionalnu istragu oko slučaja u Bugojnu.

“To nije bio samo atentat na policijsku stanicu, na građane Bugojna ili BiH, već je bio atentat na civilizacijske tekovine. To znači da je bio atentat na nas sve”, rekao je visoki predstavnik, koji se nada da će nadležni organi uraditi svoj posao.

On kaže da se preko EUPM-a u BiH i međunarodna zajednica uključila u istragu u slučaju u Bogojno, te da do završetka istrage neće davati izjave o tome.

Da teroristički čin u Bugojnu neće ugroziti proces vizne liberalizacije za BiH smatra i ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau.

“Kao što znate postoje tehnički kriteriji koje treba ispuniti, ekspertna komisija će razmotriti sve što je urađeno i odluka će biti donesena u Briselu. Sasvim sam sigurna da ćemo najesen imati konačnu pozitivnu odluku”, kazala je Berniau.

Visoki predstavnik je danas na Palama još najavio i da će u augustu donijeti novu odluku o “pomilovanju” osoba koje se bile pod sankcijama OHR-a.