{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Domaća policija treba da radi na bezbjednosti u BiH"

S
15.7.2010. u 14:10
0
14
"Domaća policija treba da radi na bezbjednosti u BiH"
0
"Domaća policija treba da radi na bezbjednosti u BiH"
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Vlasti u BiH treba sve više na sebe da preuzimaju odgovornost po pitanju bezbjednosti, a ne da je prebacuju međunarodnoj organizaciji, odnosno policiji, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.
"Nije u redu da neki domaći političari ili službenici nešto prebacuju međunarodnoj policiji, koja ima oko 200 pripadnika, dok je domaćih policajaca više hiljada", rekao je Inzko novinarima u Trebinju, dodavši da se Evropska policijska misija iz BiH povlači 2011. godine, te da domaća policija treba radi na bezbjednosti u BiH.

Ne odgovarajući konkretno na pitanje kakva je trenutna bezbjednosna situacija u BiH, Inzko je rekao da je evidentno da je u periodu poslije rata bilo vrlo malo incidenata na vjerskoj osnovi, te da je atak na Policijsku stanicu u Bugojnu "atak protiv svih".

Nakon sastanka sa predstavnicima opština Trebinje, Dubrovnik i Herceg Novi, Inzko je rekao da će odnosi Trebinja i Dubrovnika biti unaprijeđeni i poboljšani onda kada se poboljšaju i odnosi između BiH i Hrvatske.

On smatra da bi poboljšanje saradnje između Trebinja, Dubrovnika i Herceg Novog znatno doprinijelo približavanju BiH EU.

Učestvujući u radu debate o temi "Približavanje BiH EU" s akcentom na teme "Prekogranična saradnja" i "Ekonomija i razvoj", Inzko je rekao da u regionu još uvijek postoje sjenke prošlosti, koje bi se morale zaboraviti da bi se ljudi lakše okrenuli budućnosti, privrednom i turističkom razvoju i uspostavljanju robnog prometa.

Prema njegovom mišljenju, izvinjenje je jedan lijep i pozitivan gest za dalju saradnju i da bi trebalo svi da se izvine za ono što su učinili.

Na pitanje novinara da prokomentariše Nacrt zakona o državnoj imovini koja se nalazi na teritoriji RS, a pod zabranom je raspolaganja, koji je usvojio parlament Republike Srpske, Inzko je rekao da je stav međunarodne zajednice o tom pitanju jasan i da mora doći do dogovora između vlada i entiteta.

"Domaći političari moraju da pomognu, jer takvi nacrti kao ovaj onemogućavaju zatvaranju OHR-a", tvrdi Inzko, apelujući na domaće vlasti da sarađuju na ispunjavanju uslova pet plus dva kako bi brže došlo do tranzicije.

U radu javne debate učestvovao je i ambasador Rumunije u BiH Danijel Banu, koji je rekao da njegova zemlja podržava skupove koji pomažu boljem razumijevanju i sagledavanju prava i dužnosti pojedinih zemalja na putu ka EU.

"Rumunija pruža punu podršku BiH na putu ka EU, kao i ukidanju viznog režima", rekao je Banu novinarima.

U radu javne debate, koja je održana u trebinjskom hotelu "Leotar", soim Inzka i Banua, učestvovali su i načelnici istočnohercegovačkih opština, privrednici i drugi istaknuti pojedinci i građani ove regije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: