Obustavljeno
28

Tender za nabavku pasoških knjižica doveden u pitanje zbog žalbe rumunske kompanije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tender za nabavku pasoških knjižica, peti po redu, obustavljen je zbog žalbe rumunske kompanije "Primatehnic Service SRL", potvrđeno je za Klix.ba.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) raspisala je 10. augusta tender za nabavku pasoških knjižica, a tenderska procedura je obustavljena dok ne bude riješena žalba jednog od zainteresovanih ponuđača.

Iz IDDEEA-e su nam kazali da je riječ o standardnoj proceduri koja je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali nam nisu mogli potvrditi da je žalbu uložila rumunska kompanija "Primatehnic Service SRL".

"Agencija će u narednom periodu preduzeti neophodne aktivnosti kako bi se osigurao kontinuitet u izdavanju putnih isprava, a u skladu s važećim zakonskim propisima", kazali su iz IDDEEA-e.

Kako saznajemo, Ured za razmatranje žalbi će poništiti odluku, ali će konačna sudbina petog pokušaja nabavke pasoških knjižica biti poznata tek početkom novembra.

Podsjećamo, do sada su četiri tendera IDDEEA-e poništena, a posljednji put se to desilo 6. juna ove godine, jer su se na uslove žalile kompanije Gemalto iz Francuske i OST iz Austrije kazavši kako IDDEEA preferira tačno određenog dobavljača.

Trenutno izradu pasoških knjižica vrši banjalučka firma Muehlbauer s kojom je potpisan ugovor na 12 mjeseci, nakon što su prethodni tenderi pali, a kako građani ne bi ostali bez pasoša.

Novi tender se odnosi na period od četiri godine i to od marta 2018. do 2022. godine. Ranije je istaknuto da će jedan od glavnih kriterija biti najniža cijena, prema kojima će firma biti izabrana.

Javna nabavka vrijedna je 25,6 miliona KM i ona podrazumijeva izradu i personalizaciju 1,3 miliona pasoških knjižica u naredne četiri godine. Maksimalna moguća cijena po jednoj pasoškoj knjižici je 19,72 KM, dok sadašnja cijena jedne pasoške knjižice, na osnovu ugovora s kompanijom Muehlbauer iznosi 16,80 KM.

Građani su već imali velikih problema s izradom pasoša, jer je rok od 30 dana uveliko probijan zbog ranije poništenih tendera i nedostatka materijala za njegovu izradu. Već je izvjesno da bi se građani ponovo mogli naći u nezavidnoj poziciji.