Digitalni identitet
26

Identity Week prepoznao inovacije koje provodi IDDEEA: Primjer modernizacije u BiH

S. M.
Identity Week, elitno svjetsko društvo i organizatori najveće svjetske konferencije iz oblasti identifikacionih dokumenata i digitalnih rješenja, istaklo je da Agencija za identifikacione dokumente, registre i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) prednjači u digitalnim inovacijama.

Smatraju da IDDEEA usmjerava zemlju prema tome da postane jedna od vodećih nacija u Evropi za digitalni identitet.

"Upravljajući skupom bitnih usluga, od elektronskih certifikata do elektronskih potpisa za identifikacione dokumente, IDDEEA ne samo da održava evidenciju već revolucionira način na koji im se pristupa i koristi, u strogom skladu s novim zakonom EU o digitalnom identitetu", navodi se.

Osnaživanje građana najsavremenijim digitalnim rješenjima

Podržavajući ambicioznu težnju BiH za usklađivanjem sa standardima EU, IDDEEA je pokrenula elektronsku identifikaciju za građane, transformirajući uslugu identiteta.

"Ovaj digitalni skok omogućava građanima da bez napora stupaju u interakciju s državnim službama, što predstavlja značajan korak ka digitalnoj inkluziji. Inicijativa e-Identity redefinira praktičnost, nudi besprijekoran pristup javnim uslugama, olakšava glađe finansijske transakcije i osigurava inkluzivniji model digitalnog upravljanja. Inicijativa je temelj za smanjenje administrativnih opterećenja, poboljšanje pružanja usluga i povećanje efikasnosti troškova", stoji u tekstu Identity Week-a.

U centru pažnje transformativni uticaj e-identiteta

Navode da su napori IDDEEA-e u projektu e-Identity primjer modernizacije u Bosni i Hercegovini, podstičući poboljšanu komunikaciju i administrativnu efikasnost. To otvara put za budućnost u kojoj je pristup uslugama i dokumentima jednostavan i siguran, uzdižući svakodnevni život građana snagom tehnologije.

Detaljniji pogled na prednosti

Ističu da sada građani mogu bez napora provjeravati kazne i pratiti status ličnih dokumenata na internetu, označavajući skok prema dostupnijim javnim informacijama.

Portal otvorenih podataka, još jedna prekretnica IDDEEA-e, je keš statističkih podataka, koji otvara nove mogućnosti za preduzeća, medije i širu javnost.

Aplikacija e-Identity i funkcionalnost digitalnog potpisa pojednostavljuju birokratske procese, eliminišući potrebu za fizičkim redovima i ličnim posjetama.

IDDEEA-ina integracija tehnologije u javne usluge postavlja novi standard, poboljšavajući efikasnost vladinih operacija i podstičući međuagencijsku saradnju.