BiH
24

Temperature blizu rekorda, "proljeće" traje do kraja oktobra

Piše: N. J.
Kratki rukavi u oktobru u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kratki rukavi u oktobru u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Lijepo i toplo vrijeme zadržat će se u našoj zemlji do kraja oktobra, potvrdio je za Klix.ba meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Damir Šantić.

"Nikakve promjene ne očekujemo u narednih sedam dana, vrijeme će biti stabilno i bez padavina, a temperature će ostati na nivou na kojem su bile ovih dana", rekao je Šantić.

Dodaje kako je danas u 14 sati u Tuzli zabilježena temperatura 29 stepeni, u Zenici 27, Sarajevu 24, dok je u Hercegovini bilo 25-26 stepeni, te da se može očekivati da te temperature u toku dana rastu za još 2-3 stepena.

Pojašnjava kako su ovako visoke temperature prisutne zbog južnog vjetra, koji će se zadržati u našoj zemlji i u narednim danima, te da se oblačno vrijeme može očekivati tek narednog petka, 1. novembra.

Klimatolog Željko Majstorović za naš portal je rekao da temperature ovog oktobra nisu rekordne, ali je sigurno da će ovaj oktobar ostati upamćen po najdužem toplom periodu do sada.

"Imali smo mi i veće temperature u oktobru, i to u posljednje dvije godine, kao i 1991. i 1932. godine, tako da nije bilo obaranja rekorda kada je riječ o temperaturama, koje, doduše, jesu blizu tih rekorda. Međutim, zasigurno dosad nismo imali oktobar sa ovako dugim periodom toplih dana, jer ni u narednih sedam dana u našoj zemlji se ne očekuju bitnije promjene vremena", kazao je Majstorović.

Kada je riječ o jučerašnjim temperaturama, najtoplije je bilo u Tuzli i Zenici, gdje je zabilježen 31 stepen, u Doboju je bilo 30, a u Banjoj Luci 29 stepeni i ti su gradovi jučer bili među najtoplijim u Evropi.

U Sarajevu je rekordna temperatura u mjesecu oktobru zabilježena 1932. godine i iznosila je 32,2 stepena, a u Banjoj Luci 1984. godine, kada je izmjereno 34,8 stepeni.