BiH
9

Miholjsko balkansko ljeto: Dragocjeni sunčani dani pred dugu zimu

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sunčan dan i visoke temperature neuobičajene za ovo doba godine izmamili su i ovog vikenda građane pojedinih gradova zapadnog Balkana da uživaju u gotovo proljetnim temperaturama.

Diljem balkanskih zemalja, građani su pohrlili u parkove i gradske bašte, kako bi uživali u posljednjim danima visokih temperatura pred nadolazeću zimu.

Iako je kraj oktobra, većina bašti na sarajevskim ulicama i dalje su otvorene, dok su Sarajlije jučer i danas uživale u šetnji. Slično je i u Mostaru, gdje su turisti i stanovnici grada na Neretvi uživali na suncu. Rijetki su mostarski kafići koji ovih dana nisu bilježili  povećan broj posjeta.

Lijepo vrijeme i ugodne temperature ispunili su gradske ulice i parkove građanima svih uzrasta. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH, najviša izmjerena temperatura u BiH bila je danas u Banjoj Luci i Zenici, po 26 stepeni Celzija, dok je u Mostaru i Sarajevu iznosila 22 stepena. Toplo vrijeme danas je i u Tuzli, gdje temperatura iznosi 25 stepeni, dok je u Neumu, u jedinom gradu BiH na moru, izmjereno 20 stepeni.

Toplo vrijeme i visoke temperature zadržat će se i naredne sedmice, pa će se tako najniže jutarnje temperature kretati od 3 do 10 stepeni, a najviše od 23 do 27 stepeni. Najtopliji grad u Srbiji danas je Loznica, gdje temperatura iznosi 27 stepeni, dok je u Beogradu i Kragujevcu 26 stepen,a u Novom Sadu izmjereno 25 stepeni. I u Srbiji će se u narednim danima zadržati pretežno sunčano i toplo vrijeme. Najniže jutarnje temperature kretat će se između 4 i 13 stepeni, a najviše dnevne temperature od 15 do 27 stepeni. Zagreb je bio najtopliji grad danas u Hrvatskoj sa izmjerenom temperaturom od 25 stepeni Celzija, dok je na primorju u Splitu i Dubrovniku ona iznosila 23 stepena. Pretežno sunčano vrijeme sa najvišim dnevnim temperaturama i do 26 stepeni zadržat će se i u Hrvatskoj u narednim danima, dok se lokalne padavine očekuju u predjelu Istre.

Pretežno sunčano, uz povremenu oblačnost, danas je u Crnoj Gori, a najtoplija su Pljevlja sa 25 stepeni Celzija. Izmjerena temperatura u Podgorici i Herceg Novom iznosi 23 stepena, a na Žabljaku i Cetinju 21 stepen. Pretežno sunčano vrijeme, uz povremenu i malu, oblačnost bit će i tokom predstojeće sedmice, a pad temperature očekuje se tek u drugoj polovini sedmice.