{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U oktobru temperature iznad višegodišnjeg prosjeka

F
30.9.2013. u 11:48
0
3
U oktobru temperature iznad višegodišnjeg prosjeka
0
U oktobru temperature iznad višegodišnjeg prosjeka
Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini srednja temperatura u oktobru bi trebala da bude iznad višegodišnjeg prosjeka, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.
Prosječna temperatura u Sarajevu u oktobru će biti 10,4 stepena, u Mostaru 15,3, Banjoj Luci 10,8, u Tuzli 10,6, u Bihaću 11,3 stepena, kazao je Zulum.

"Količine padavina koje se očekuju u oktobru bi trebale da budu nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Prosječna količina padavina u oktobru u Sarajevu iznosi 77 litara po metru kvadratnom, u Mostaru 151, Bihaću 109, Tuzli 56 litara po metru kvadratnom", rekao je Zulum.

Prema ovim pokazateljima, kako je kazao, prva polovica mjeseca bi trebala da bude nešto toplija u odnosu na višegodišnji prosjek, dok temperature koje bi trebale da budu u granicama višegodišnjeg prosjeka očekuju se u trećoj dekadi. U trećoj dekadi oktobra se očekuju i najveće količine padavina.

Septembar je bio u granicama ili nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, dok su količine padavina bile u granicama ili nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, u zavisnosti koji dio BiH se posmatra.

Što se tiče Sarajeva prosječna temperatura zraka iznosila je 15,6 stepeni, maksimalna od 28,8 zabilježena je 8. septembra, a minimalna 3,7 stepeni 18. septembra. Ukupna količina padavina u glavnom gradu BiH je iznosila 77 litara po metru kvadratnom.

"Tokom jučerašnjeg dana na području BiH registrirane su nove padavine. Najveća količina padavina izmjerena je u Mostaru i iznosila je 101 litar po metru kvadratnom, u Nevesinju 66, Bihaću 49, a na području Sarajeva sedam litara po metru kvadratnom", kazao je Zulum.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: