Haris Silajdžić u Turskoj
0

Tema susreta u Istanbulu bila i BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić učestvovao je danas u Istanbulu u radu Konferencije o Somaliji, a na poziv Premijera Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana i Generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona koji su kopredsjedavajući ove konferencije.

Predsjedavajući Silajdžić je tokom obraćanja između ostalog istakao da je Bosna i Hercegovina za manje od petnaest godina prešla težak put od zemlje koja je preživjela najgore zločine protiv civilnog stanovništva u Evropi od Drugog svjetskog rata do aktivnog učesnika u međunarodnim mirotvornim operacijama. S tim u vezi, Silajdžić je ponovio spremnost Bosne i Hercegovine da primjeni svoja iskustva na tom putu u svim mirovnim procesima u svijetu, uključujući i zbog činjenice da se naša zemlja uspjela u tako kratkom periodu transformisati iz svakodnevne teme u Vijeću sigurnosti UN-a do nestalne članice tog tijela.

Nakon završetka plenarnog dijela Konferencije, predsjedavajući Silajdžić je imao poseban sastanak sa premijerom Erdoğanom, generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, predsjednikom Somalije Sharif Sheikh Ahmedom, ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutoğluom, ministrom vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchnerom, te generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije Ekmeleddin İhsanoğluom. Pored Somalije, tema ovog susreta je bila aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, uključujući napredak naše zemlje ka euroatlanskim strukturama. S tim u vezi, predsjedavajući Silajdžić se u razgovoru sa ministrom Kouchnerom posebno osvrnuo na pitanje bezviznog režima za Bosnu i Hercegovinu te na potrebu što skorijeg stavljanja naše zemlje na bijelu Schengen listu.

Silajdžić sutra putuje u New York gdje će u ponedjeljak predstavljati Bosnu i Hercegovinu na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.