Promocija knjige u Rektoratu UNSA
0

Tekstovi i crteži studenata čuvaju spomen na žrtve iz Perućca

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Rektoratu univerziteta u Sarajevu danas je održana promocija knjige "Jezero sjećanja: Tuga i ponos, Perućac 2010.", djelo studenata i saradnika Univerziteta u Sarajevu, koji su učestvovali u iskopavanju posmrtnih ostataka žrtava agresije na BiH na području jezera Perućac.

Knjiga je nastala kao želja studenata i saradnika da kroz stihove, prozu i likovni sadržaj trajno zabilježe emocije i sjećanja o žrtvama i stradanju nedužnog civilnog stanovništva Istočne Bosne.

Jedan od studenata, koji je učestvovao u iskopavanju posmrtnih ostataka te svoje emocije prenio u ovu knjigu, kazao nam je kako je u jednu ruku tužan zbog svega, ali i sretan, jer je na neki način pomogao žrtvama i njihovim porodicama da nađu svoj mir.

"Tokom agresije na BiH, veliki broj građana Višegrada je nestao i ukopan je u masovne grobnice u okolini. Oko 700 Višegrađana i dalje se vodi kao nestalo, a mi smo do sada pronašli i identifikovali 163 osobe. Ovim putem apelujemo na građane da se odazovu na naše pozive i daju krv kako bismo imali više mogućnosti da pronađemo nestale", kazao je Samir Šabanija, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH.

Prof. dr. Rešid Hafizović je istakao kako je ovu knjigu napisala mladost, onaj sloj našeg društva koji predstavlja svijest i savjest BiH.

"To su mladi ljudi koji nam putem ove knjige drže lekcije iz mnogo čega i intelektualcima, političarima, državnicima i svima nama, a tome ih nisu naučili ni njihovi profesori, ni političari, ni duhovne i religijske vođe, nego su to sami naučili kroz dane provedene iskopavajući posmrtne ostatke žrtava agresije", naglasio je Hafizović.

O knjizi su govorili i prof. dr. Faruk Čaklovica, akademik Esad Duraković, prof. dr. Fatima Lačević te prof. dr. Bojan Hadžihalilović.