{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fotografisao mjesto na kojem je preživio strijeljanje

22.4.2012. u 20:15
0
Fotografisao mjesto na kojem je preživio strijeljanje
0
U prostorijama Sartra u Sarajevu otvorena je izložba fotografija Velije Hasanbegovića koje prikazuju prizore s iskopavanja ostataka ubijene djece, žena, nana i deda ubijenih i bačenih u Drinu i jezero Perućac.
U jesen 2010. godine vještaško jezero Perućac na Drini isušeno je iz tehničkih razloga, nakon čega su porodice ubijenih, predstavnici Instituta za nestala lica i brojni volonteri koji su im se priključili krenuli u bitnu s vremenom kako bi se izvuklo što više posmrtnih ostataka žrtava zločina koji su se dogodili uz rijeku Drinu.

Fotograf Velija Hasanbegović koji je kao 16 godišnjak s ocem i bratom pukom srećom preživio strijeljanje na obalama Drine smogao je snage i vratio se na mjesto zločina kako bi zabilježio akciju spašavanja prošlosti od Drine.

"Imao sam priliku razgovarati sa gospođom Fridom koja je u vozu za ruku držala Anu Frank kada su ih vozili u logor Aušvic u kojem je preživjela sve užase. Pitao sam je da li je poslije ikada otišla posjetiti to mjesto, kazala je da nije jer bi je to ubilo. Velija je smogao snage i otišao na mjesto na kojem je trebao biti strijeljan", kazao je na otvaranju izložbe Velijin prijatelj i kolega fotograf Tarik Samarah.

Na otvaranju je govorio i direktor Instituta za nestala lica Amor Mašović koji je podsjetio na dramatičnu borbu članova Instituta, ICMP-a i volontera da prije ponovnog puštanja vode izvuku što više posmrtnih ostataka žrtava zločina.

"Fotografije su svjedočanstvo o utrci s vremenom. Trebalo je od Drine oteti posmrtne ostatke što više djece, žena, nana, deda i muškaraca. Rijeka Drina, i dno jezera Perućac najveća su grobnica ubijenih Bošnjaka, i ono što se tih dana dešavalo i ove fotografije dokaz su da ne treba prestati s traganjem. Tokom iskopavanja bilo je loše vrijeme, na nas je pucano iz snajpera", kazao je Mašović.

Autor Hasanbegović zahvalio se svima koji su učestvovali na traženju ostataka ubijenih u jesen 2010. godine, i zahvalio se svima koji su mu pružili podršku da smogne snage i vrati se na mjesto na kojem je preživio strijeljanje te napravi fotografije koje će ostati kao dokument potrage za nestalima ali i podsjećati na to da u Drini još mnogo posmrtnih ostataka žrtava čeka da nađu konačni smiraj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: