Kad bi Drina mogla govoriti...
63

U Višegradu su više nego igdje drugo ubijana djeca i starci

FENA
Kada bi rijeka Drina mogla govoriti sigurno bi ispričala potresnu priču o brojnim žrtvama stradalim u proteklom ratu koje su, nakon što su ubijene, završile u njenim dubinama.

Djelić tajne rijeke Drine otkriven je u jezeru Perućac u ljeto 2010. godine, kada je obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka iz tog jezera. Ekshumirane su 162 žrtve koje su pronađene na 60 mikrolokacija na području općina Višegrad, Rogatica, Srebrenica i Bajina Bašta (Republika Srbija).

"Nakon tri sedmice intenzivnih, skoro svakodnevnih identifikacija posmrtnih ostataka ekshumiranih u ljeto 2010. godine iz jezera Perućac identifikovano je 128 žrtva, među njima desetero djece starosti od tri do 17 godina", kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Među pronađenom djecom je i troipogodišnji Haris Podžić, rođen 1988. godine i najmlađa je otkrivena žrtva jezera Perućac. Najstarije žrtve pronađene u Perućcu su dvije žene, starice, rođene 1906. godine.

U jezeru Perućac pronađeno je 40 osoba ženskoga spola, među njima tri djevojčice starosti od devet do 17 godina.

"Ono što je karakteristično za Višegrad u odnosu na druge gradove u Bosni i Hercegovini jeste da je u ovom gradu procentualno najveći broj ubijene djece, žena i osoba starije životne dobi", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, kompletne porodice su pronađene u Perućcu i identifikovane u proteklom periodu.

"Tijela brojnih žrtava stradalih u proteklom ratu uglavnom na području Višegrada, ali i Foče, Goražda, Rogatice, Priboja, Prijepolja, Srebrenice i Žepe, bačena su u rijeku Drinu koja je sigurno najveća masovna grobnica na ovim prostorima. Mnogi su svoje zločine pokušali sakriti u rijeci Drini, a ona nam je kroz Perućac otkrila samo dio svoje tajne", kazala je Čengić.

Danas će mnoge obitelji u Višegradu, nakon dvije decenije, ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih. Zauvijek će ukopati i svoje nade da će se njihovi nestali članovi obitelji ikada pojaviti živi.

Na višegradskom mezarju Stražište danas će biti obavaljena dženaza i ukop 66 identificiranih Bošnjaka koji su 2010. godine ekshumirani iz jezera Perućac.

"Nama koji tragamo za žrtvama iz proteklog rata ostaje obaveza da u nekom budućem traganju i budućem kopanju pronađemo posmrtne ostatke onih koji se još uvijek vode kao nestali", kazala je Čengić za Fenu.