Ekshumirani iz jezera Perućac
155

U Višegradu danas ukop 66 Bošnjaka ubijenih 1992. godine

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Na višegradskom mezarju Stražište danas će se obaviti dženaza i ukop 66 identificiranih Bošnjaka koji su 2010. godine ekshumirani iz jezera Perućac.

Jučer su tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka ispraćeni iz Visokog. U Sarajevu je povorka vozila sa 66 tabuta ubijenih Višegrađana zastala ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Okupljeni su u tišini i sa suzama na licu dočekali kamion s tijelima ubijenih Višegrađana, a jauci su odjeknuli u trenutku kada je otvoren zadnji dio kamiona s tabutima.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, uz okupljenih više od 200 građana, prijatelja i članova porodica ubijenih, počast žrtvama je učenjem Fatihe odao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Poručio je da ćemo uskoro imati priliku svi da kroz suđenje Ratku Mladiću vidimo razmjere zločina koji su počinjeni nad narodom BiH.

Tužna povorka je iz Sarajeva nastavila put ka Višegradu, gdje će ubijeni Bošnjaci na tamošnjem mezarju od sutra naći vječni smiraj.

Najstarija žrtva je Hasida Ohranović koja je imala 86 godina, a najmlađe žrtve su dvoje djece, jedno koje je imalo četiri i drugo koje je imalo šest godina.

U 12 sati bit će otkriveno spomen obilježja na mezarju Stražište.

U rijeku Drinu s ćuprije Mehmed-paše Sokolovića bit će spušteno 3.000 ruža u znak sjećanja na 3.000 Bošnjaka iz Višegrada koji su ubijeni 1992. godine.