BiH
1

Tehnološki kamion stigao u Zenicu, predstavljene nove lične karte

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tehnološki kamion opremljen najnovijim biometrijskim sistemom za izdavanje dokumenata, Tecurity Express, danas je posjetio i Zenicu, gdje su predstavnici njemačke kompanije Muhlbauer ispred zgrade MUP-a ZDK prezentirali nove lične karte sa čipom te način njihov upotrebe.

Prezentovana rješenja njemačke kompanije, koja je svjetski lider u oblasti tehnologije za proizvodnju identifikacionih dokumenata, uveliko bi olakšala svakodnevnicu građana Bosne i Hercegovine.

Redovi u salama za izdavanje dokumenata i čekanje na njihovu izradu, bilo bi svedeno na 10-ak minuta, a pasoška kontrola na aerodromskim terminalima sa novim sistemom "eGate" trajala bi do deset sekundi i to bez ovlaštenih osoba.

Nove lične karte omogućavaju elektronske prijave poreza, elektronsko zdravstvo i sve usluge koje bi trebale biti dostupne građanima, bez izlaska iz domova, no prema riječima prezentera Muhlbauera, sve zavisi od institucija svih nivoa vlasti u BiH, koji se trebaju pripremiti za izdavanje i korištenje ove vrste dokumentacije.

Današnjoj prezentaciji izrade biometrijskih dokumenata prisustvovali su brojni Zeničani, koji su imali mogućnost i sami proći kroz proces izrade dokumentacije (ličnih karata, vozačkih dozvola, pasoša...) te izrađenu dokumentaciju zadržati, uz napomenu da ona nije važeća.

Zeničani su ovaj sistem ocijenili kao efikasniji i jednostavniji, s tim da bi se redovi u salama za izdavanje dokumenata smanjili, ali nisu toliko uvjereni da će to u skorije vrijeme biti provedeno u BiH.