Prezentacija u Sarajevu: Kako će vam nove lične karte olakšati život

Piše: J. H./Klix.ba
15.5.2013. u 13:38
189
38
Prezentacija u Sarajevu: Kako će vam nove lične karte olakšati život
189
1/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/14 Ludwig Huber, potpredsjednik kompanije Muhlbauer (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
4/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/14 Siniša Macan, direktor IDEEA-e (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
6/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
14/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Njemačka kompanija Muhlbauer danas je održala prezentaciju nove lične karte sa čipom, kao i svih mogućnosti upotrebe različitih vrsta elektronskih servisa putem elektronske identifikacije nosioca ovog dokumenta, kao što su e-zdravstvo, e-porezi, e-trgovina i e-uprava.
Navedena njemačka kompanija vrši prezentaciju u Tecurity Expressu, tehnološkom kamionu koji je opremljen najnovijim biometrijskim sistemom za izdavanje dokumenata.

Kako je kazao Ludwig Huber, potpredsjednik kompanije, ova prezentacija ima za cilj pomoći lokalnim, kantonalnim i entitetskim institucijama u kvalitetnijoj pripremi njihovih informacionih sistema za implementaciju elektronske lične karte, što bi, nakon reinžinjeringa radnih procesa, značilo efikasnije pružanje usluge, odnosno uspostavljanje savremene i racionalne javne uprave.

"U više od 70 zemalja smo prisutni sa izradom određenih biometrijskih dokumenata. Ideja nam je bila da nakon proizvodnje nove lične karte i vozačke dozvole, BiH prezentujemo kroz naš kamion svu tehnologiju sa kojom Muhlbauer radi. Trenutno naša rješenja su najmodernija u svijetu sa najvišim nivoom zaštite dokumenata. U ovom kamionu može se vidjeti sve što naša kompanija može pružiti", kazao je Huber.

Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), kazao je da elektronska lična karta omogućava da institucije u BiH pružaju elektronske servise prema građanima.

"Mogućnosti elektronskog servisa vezane su za elektronske prijave poreza, elektronsko zdravstvo i sve one usluge koje trebaju biti dostupne građanima, kako ne bi morali dolaziti na šaltere. Kako bi se to desilo, institucije svih nivoa vlasti u BiH trebaju početi pripremanje ovih servisa i omogućavanje takve vrste usluga", kazao je Macan.

Direktor IDEEA-e kaže da sve prvenstveno zavisi od navedenih organa vlasti i njihove pripreme za korištenje ovih informacionih sistema.

"Uglavnom, osnova je stvorena i postoji mogućnost da se u budućnosti radi na ovakav način. Što se tiče sigurnosti dokumenata, lična karta urađena je po posljednjim standardima i preporukama EU. Od 1. marta ove vrste dokumenata se izdaju u BiH", kazao je Macan.

On je ponovio da trenutne lične karte važe do njihovog isteka. Na upit da li će kompanija Muhlbauer uzeti posao izdavanja biometrijskih pasoša i ličnih karata, Macan je kazao da je to odluka institucija koje trebaju implementirati projekt.

Nova lična karta se, osim vizuelno, od dosadašnje razlikuje u pružanju novih mogućnosti, kao što su unos podataka o krvnoj grupi i entitetskom državljanstvu te unos kvalificirane potvrde (digitalnog potpisa), koji će se koristiti za elektronsku identifikaciju.

Fotografija je u boji, svi lični podaci ispisani su ćirilicom i latinicom, a način preuzimanja lične karte prema novom zakonu može biti lično, poštom ili putem opunomoćenika.

Osim toga, lična karta sadrži elektronski memorijski element (čip) u koji se u procesu personalizacije pohranjuju i kriptografski štite podaci, kao i oznaku za vrstu isprave, kako bi se ista mogla koristiti za putovanje izvan Bosne i Hercegovine, što znači da lična karta može imati i funkciju putnog dokumenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: