BiH
4

Tehnike alpskog skijanja savladalo 250 osnovaca iz općine Novi Grad

Klix.ba
Škola alpskog skijanja za učenike šestog razreda osnovnih škola s područja općine Novi Grad Sarajevo koja je održana na Malom Polju na Igmanu i u Babinom Dolu na Bjelašnici završena je u petak 13. februara.

Osnovne tehnike ovog najraširenijeg i najpoznatijeg zimskog sporta, na svježem planinskom zraku učilo je 250 učenika iz svih novogradskih osnovnih škola. U prvoj smjeni na igmanskom Malom Polju školu skijanja je pohađalo 120 učenika šestog razreda osnovnih škola "Mehmedalija Mak Dizdar", "Fatima Gunić", "Aleksa Šantić", "Ćamil Sijarić", "Skender Kulenović" i "Osman Nuri Hadžić".

U drugoj smjeni školu je pohađalo 130 učenika osnovnih škola "Osman Nakaš", "Džemaludin Čaušević", "Avdo Smailović", "Umihana Čuvidina", "Behaudin Selmanović", "Sokolje" i "Dobroševići".

Škola alpskog skijanja je projekat koji od ove godine provodi Općina Novi Grad u saradnji sa KJP ZOI'84 s ciljem razvijanja zdravih navika kod učenika, kao i ljubavi prema našim olimpijskim planinama i zimskim sportovima.

Svi polaznici su uspješno savladali osnovne tehnike alpskog skijanja, a na njihovu veliku radost već trećeg dana obuke svi su samostalno koristili ski liftove. Posljednjeg dana organizirano je završno testiranje, nakon čega su novim skijašima dodijeljene diplome.

Sa polaznicima škole radili su licencirani instruktori, a za sve učenike Općina je osigurala i prijevoz od škole do skijališta, kao i kompletnu skijašku opremu, te korištenje ski liftova i hranu, saopćeno je iz Općine Novi Grad.