BiH
0

Tegeltija: Zbog nečijih sujeta BiH trenutno ne servisira svoj inodug

FENA
Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija
Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija smatra nedopustivim da danas na podračunima Centralne banke BiH ima oko devet miliona maraka sredstava oba entiteta, odvojenih za servisiranje inokredita, a da istovremeno BiH ima status da neservisira svoj dug po tom osnovu.

Za Tageltiju je problem u, kako je rekao, nekim ljudima u Sarajevu i njihovim sujetama, a očekuje da će izborom novog Vijeća ministara "te sujete biti riješene i da će nastaviti normalno funkcioniranje i vraćanje sredstava inokreditorima“.

Ponovio je tvrdnju da RS neće dozvoliti da dobije status neodgovornog obveznika i sve će uraditi da se redovno finansira inodug. Međutim, ponavlja da to neki u sadašnjem Vijeću ministara BiH ne žele.

"Oni to mogu deblokirati, ali ne žele da rade svoj osnovni posao“, naveo je Tegeltija na pres-konferenciji u Banjoj Luci i dodao da postoje situacije u kojima su neke zemlje bankrotirale, jer nisu mogle da servisiraju svoj dug.

"Čini se da neki u Sarajevu žele da naprave bankrot, iako se sredstva za servisiranje inoduga nalaze na posebnom računu i ona su u ovom trenutknu neupotrebljiva i na njih se nenaplaćuje ni kamata“, rekao je on i dodao da ta sredstva stoje, jer "ima jedna grupa ljudi koji su sujetni i ne žele da potpišu naloge za plaćanje obaveza“.

"Ne radi se o njihovom novcu, već novcu entiteta“, rekao je ministar finansija RS-a i dodao da RS danas na podračunima u Centralnoj banci, koji služe za servisiranje inoduga ima dva miliona i 400.000 maraka i "taj novac tamo stoji bez ikakvog razloga“.

UIOBiH, kaže, redovno vrši "pražnjenje“ sredstva sa jedinstvenog računa, tako što se prvo namire obaveze prema zajedničkim institucijama BiH, a ostala sredstva idu entitetima.