{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kasumović: Nezakonito finansiranje institucija i servisiranje duga

S
13.1.2012. u 10:51
0
5
Kasumović: Nezakonito finansiranje institucija i servisiranje duga
0
Kasumović: Nezakonito finansiranje institucija i servisiranje duga
Fuad Kasumović
Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović obavijestio je danas nadležne institucije da trenutno u BiH ne postoje ni ustavni ni zakonski uslovi za finansiranje institucija BiH, niti za servisiranje međunarodnih obaveza BiH.
''Kao što je Ministarstvo finansija i trezora BiH navelo u jučerašnjem obavještenju o trenutnoj situaciji u vezi sa budžetom institucija BiH i servisiranjem duga BiH, ne postoje nikakvi zakonski osnovi da bilo koje tijelo ili pojedinac izdaje naloge, tumačenja ili instrukcije o isplati sredstava sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i za servisiranje spoljnog duga posredstvom Centralne banke BiH'', navedeno je u Kasumovićevom obavještenju.

On je obavještenje o nepoštivanju zakonskih odredaba u vezi sa isplatama sa Jedinstvenog računa UIO BiH i Centralne banke BiH, koje je danas proslijeđeno i medijima, uputio na adrese predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, direktoru UIO Miru Džakuli i guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću.

Kasumović pojašnjava da se svi nalozi i instrukcije mogu bazirati samo na usvojenom zakonu o budžetu institucija, a koji je osnov i za raspodjelu prihoda UIO BiH svim nivoima vlasti i za otplatu spoljnog duga (prema Zakonu o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda).

On je dodao da Ustav BiH i Zakon o finansiranju institucija BiH propisuju način usvajanja budžeta institucija BiH.

''S obzirom na to da Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, koji je odobrila Parlamentarna skupština BiH 30. i 31. decembra 2011. godine, nije objavljen u Službenom glasniku BiH, trenutno ne postoje ustavni niti zakonski uslovi za finansiranje institucija BiH niti za servisiranje međunarodnih obveza BiH'', kategoričan je Kasumović.

On je upozorio da su upravo zbog toga nezakonita tumačenja, nalozi i instrukcije koje su izdali Predsjedništvo BiH, kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, UIO BiH i Centralna banke BiH u vezi sa isplatom sredstava UIO BiH i/ili transfera otplate spoljnog duga u periodu od 1. januara do danas.

''Ukoliko se nastavi implementacija tumačenja, naloga i instrukcija, upozoravam vas da ću biti primoran obavijestiti nadležne institucije, odnosno Tužilaštvo BiH radi preduzimanja daljih aktivnosti'', poručio je Kasumović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: