BiH
0

Ministarstvo finansija: Živković poziva na kršenje ustava

SRNA
Milorad Živković
Milorad Živković
Ministarstvo finansija i trezora BiH pozvalo je danas zajednički kolegijum oba doma parlamenta BiH da ispoštuje zaključke sa sjednice održane 30. januara i na taj način osigura nesmetano finansiranje institucija BiH i međunarodnih obaveza.

Zaključkom je utvrđeno da će kolegijum, u slučaju da mu Predsjedništvo BiH do 3. februara ne uputi Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011. godinu, akt Ministarstva finansija i trezora uputiti na objavu u Službeni glasnik.

Jučerašnji poziv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorada Živkovića da Ministarstvo finansija, poštujući Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, izda nalog za isplatu plata budžetskim korisnicima, u saopštenju Ministarstva je ocijenjen kao "poziv na kršenje Ustava i zakona BiH".

"Zatečeni smo činjenicom da predstavnik najviše zakonodavne vlasti poziva institucije BiH i Ministarstvo finansija i trezora na kršenje Ustava BiH i Zakona BiH, i istovremeno upućuje da se deblokira finansiranje budžetskih korisnika provođenjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza za period januar-mart 2012", navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković izjavio je 3. februara da se nisu stekli uslovi za objavu u Službenom glasniku Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011, koji je dostavio ministar finansija Dragana Vrankića.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović saopštio je dan ranije da je akt Ministarstva finansija i trezora od 24. januara radni materijal Nacrta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koji nikad nije prošao procedure usvajanja u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH, pa ne može biti objavljen u Službenom glasniku kao zakon o budžetu.