{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Republika Srpska izmirila još jednu ratu inokredita

F
27.1.2012. u 17:10
0
10
Republika Srpska izmirila još jednu ratu inokredita
0
Republika Srpska izmirila još jednu ratu inokredita
Zgrada Vlade RS
Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) izmirilo je još jednu ratu duga prema Evropskoj investicionoj banci sa svog jedinstvenog računa trezora u iznosu od 91.646,34 eura.
Riječ je o kreditu namijenjenom za sanaciju puteva u RS-u, koji dospijeva na naplatu 28. januara, a za koji su sredstva na vrijeme bila osigurana na podračunu Republike Srpske pri Centralnoj banci BiH.

Podsjeća se da je RS od sredine januara, kada je nastupila blokada otplate inoduga, s jedinstvenog računa trezora RS-a direktno povjeriocima isplatila: 821.723 eura prema Svjetskoj banci i Evropskoj komisiji i 399.142,48 eura prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

"Preuzimanje servisiranja vlastitog inoduga nikako nije potez kojim se dovodi u pitanje ustavnost i zakonitost poretka u Bosni i Hercegovini, kao što se to želi prikazati u Sarajevu, nego se na taj način ispunjavaju redovne, zakonske obaveze u skladu s međunarodnim pravnim normama“, navodi resorno enitetsko ministarstvo i još jednom upućuje otvoreni poziv Vijeću ministara i Ministarstvu finansija i trezora BiH da počnu izvršavati svoje zakonom predviđene obaveze i otklone sve nedoumice u vezi s redovnom otplatom duga po osnovu inoobaveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: