Nakon odluke VSTV-a
28

Tegeltija: Udruženju iz Beograda generalno smo odobrili istraživanje u bh. sudovima

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH jednoglasno je usvojilo zaključak kojim se Srpskom udruženju za krivičnopravnu teoriju i praksu iz Beograda daje odobrenje da provede istraživanje u sudovima u Bosni i Hercegovini koji su sudili i sude u predmetima ratnih zločina, izjavio je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.
On je kazao da su sa ovim zaključkom upoznati su svi sudovi u Bosni i Hercegovini.

"Odluka koju je donio VSTV je načelnog karaktera te njome nisu obuhvaćeni detalji kao, na primjer, uvid u nezavršene ili završene predmete. Utvrđivanje obima i detalja saradnje tokom istraživanja, u skladu sa zakonom izvršit će sudovi u Bosni i Hercegovini. Dakle, VSTV BiH se uopšte nije bavio pitanjem uvida u krivične predmete, nego je generalno odobrio provođenje naučno istraživačke aktivnosti u sudovima u Bosni i Hercegovini navedenom udruženju", naveo je Tegeltija.

Konkretan sadržaj i detalji saradnje sudova sa navedenim udruženjem, istakao je on, u isključivoj su nadležnosti sudova, odnosno sudija koji moraju voditi računa o svim eventualnim zakonskim ograničenjima ukoliko takva ograničenja postoje.

"VSTV BiH također podsjeća da su suđenja u predmetima ratnih zločina javna. Ukoliko tokom suđenja postoji ograničenje javnosti, prilikom saradnje sa navedenim udruženjem, sudovi u skladu sa zakonom moraju voditi računa o tome te im nije potrebno dodatno skretati pažnju na navedeno. Odluka VSTV-a kojom je dato odobrenje u konkretnom slučaju, ne predstavlja izuzetak nego standard u dosadašnjem radu VSTV-a", naveo je Tegeltija.

Ova reakcija stiže nakon informacije portala Klix.ba o tome da su pojedini kantonalni sudovi s predstavnicima udruženja ustupili čak i otvorene predmete, dakle one na kojima se radi, a što predstavlja svojevrsni skandal.

Inače, predsjednik navedenog udruženja Stanko Bejatović u više navrata je javno govorio o tome da se najviše procesuiraju mahom pripadnici srpskog naroda što otkriva i motive navedenog udruženja da se bavi ovim istraživanjem