BiH
0

Tegeltija: U slučaju dogovora, RS će povući tužbe protiv FBiH

FENA
Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da je RS spremna povući tužbu protiv Federacije BiH, ukoliko se postigne dogovor o poravnanju prihoda od indirektnih poreza.

Naglašava i vjeruje da će do jeseni biti postignut taj dogovor o poravnanju prihoda koji su ranije bili sporni prilikom raspodjele s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tegeltija je kazao da je jedan od zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za odobravanje novog aranžmana za BiH bio i finansijsko poravnanje po tom osnovu između bh.entiteta.

„Shodno tome je Fiskalno vijeće BiH na prethodnoj sjednici donijelo odluku da se prije stupanja na snagu novog aranžmana napravi finansijsko poravnanje između RS-a i FBiH. Nadam se da će, budući da je to uslovljeno stavovima MMF-a, biti spremnosti Federacije BiH da se dogovori poravnanje prihoda vezano za indirektne prihode u 2010., drugu polovinu 2011. i čak i neke godine prije toga te da će taj posao završiti“, rekao je Tegeltija na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon današnje sjednice entitetske vlade.

On se pravda da RS nije mogla da čeka te da je „svoja prava“ po tom osnovu zatražila i u Sudu BiH, iako smatra da to nije način da se rješavaju ovi sporovi.

„Onog trenutka kada postignemo dogovor, spremni smo povući tužbe. Sva ukupna potraživanja koja imamo po osnovu prvostepenih presuda i ona koja su evidentirana od Uprave za indirektno oporezivanje BiH iznose oko 50 miliona KM. Dio tih sredstava pripada i lokalnim zajednicama i javnim preduzećima.

Sud BiH je u aprilu donio presudu po kojoj je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dužna RS-u da isplatiti 14.682.771,95 KM na ime odštete i zateznih kamata za nepravilnu raspodjelu prihoda od indirektnih poreza u sedam mjeseci 2006. godine.

Presuda je izrečena po tužbi koju je protiv UIO u januaru 2008. godine podnijelo Pravobranilaštvo RS-a po nalogu Ministarstva finansija RS-a, kada je na njegovom čelu bio Aleksandar Džombić, sadašnji predsjednik Vlade RS-a.

UIO je tužen jer on i raspoređuje prihode.