BiH
0

UIO: Dogovereno poravnanje prihoda, RS povlači tužbu protiv FBIH

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH postigao je danas dogovor o poravnanju prihoda između entiteta, pri čemu Federacija BiH treba da plati Republici Srpskoj oko 12,9 miliona KM, koja se istovremeno obavezala da povuče tužbu prema FBiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIOBiH Nikola Špirić zadovoljan je što je danas urađeno ono o čemu nije bilo dogovora tri godine.

Preciznije rečeno, izvršeno je drugo privremeno poravnanje prihoda između entiteta za 2010., pri čemu je FBiH treba da RS-u "poravna" iznos od 29,6 miliona, zatim i drugo privremeno poravnanje za 2011., koje je pokazalo je da FBiH treba RS da "poravna" 6,1 miliona, dok je prvo privremeno poravnanje prihoda za 2012. godinu pokazalo da RS treba da vrati FBiH 22,8 miliona.

  • Kada se sve poravna FBiH treba da plati RS-u 12,9 miliona. Dug će se vraćati od narednog ponedjeljka, svakog radnog dana, a kako bi se do kraja godine izvršilo poravnanje, pojasnio je Špirić nakon sjednice UOUIO održane u Banjoj Luci.

Nakon što RS povče tužbu protiv FBiH za iznos glavnice ranijeg duga, a koji se sada "poravnat", ostaje pravo da se kamata traži sudskim putem za iznos postojećih dugova, naveo je Špirić.

  • Ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti, to će se uzeti u obzir kod narednog poravnanja, istaknuo je Špirić ističući da bi današnji dogovor terbalo da stvori jedno novo povjerenje u BiH i da žali što je cijeli dogovor dugo trajao.

Dodaje da je ovo pitanje trebalo biti riješeno ranije, jer se stiče utisak da je dogovor sada postignut zbog toga što su se na to entiteti obavezali u Pismu namjera MMF-u za novi stand-by aranžman.

Na sjednici UO UIOBiH razgovarano je i utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period juli-septembar 2012. godine, te je dogovoreno da se sa predstavnicima OHR-a razmotri i pitanje koeficijenata za Brčko Distrikt, koji je i nametnut od strane visokog predstavnika u BiH u iznosu od 3,5 posto.

  • Situacija se promjenila u korist Brčko Distrikta i željeli bismo da se izvrši nivelacija i odražat ćemo o tome sastanak s OHR-om, dodao je Špirić i izrazio nadu da će na narednoj sjednici UO UIO imati i nove koeficijente.

Dogovoren je i novi pravilnik o utrašnjoj organizaciji i sitematizaciji u UIO, pri čemu je naglašeno da ta uprava može imati ukupno 2.690 zaposlenih, s tim da u ovoj godini neće biti prijema novih radnika, a sve zbog ušteda.