Predsjednik VSTV-a
412

Tegeltija: Razmotrit ću ostavku, moj život je kao špijunski film

D. Be.
Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija nakon današnje sjednice nije dozvolio novinarima da postave pitanje i brzo je napustio prostoriju za medije. Ipak, malo poslije bio je gost na RTRS- u gdje je govorio o posljednjoj aferi čiji je glavni akter.
Članovi VSTV-a su ga danas pozvali da razmisli o ostavci. U emisiji "Pečat" kaže da će razmisliti i da još nije donio odluku.

"Nije ovo bio dan 'D'. Mojih dana 'D' je već skoro četiri, pet-šest godina. Skoro svaki dan je dan 'D'. Sam sam glasao za sva tri zaključka, uključujući i treći. Nema roka. Prirodno je da ja glasam. Prvi razlog, nevezano za ovaj snimak i sjednicu, je sigurnost. Da li ja u ovakvim uslovima uopće mogu da radim, da budim predsjednik VSTV-a sa sjedištem u Sarajevu, gdje sam praćen, prisluškivan, sniman, gdje se narušava moj fizički i lični integritet.", govori Tegeltija.

Kazao je da napade trpi već godinama, a da je sada podnio i krivičnu prijavu.

"Drugi razlog je kada nakon diskusija članova VSTV-a, u kojem su iskazali određene stavove o stanju u pravosudju i stavu Međunarodne zajednice, da razmotrim pitanje podnošenja ostavke. Moram reći da sam sa svim članovima iz RS-a, njih pet, obavio razgvor i svih pet mi je reklo da ne vidi nikakav problem da obavljam ovu funkciju", kazao je.

Ističe da će razmotriti svoju ostavku. Ponovio je kako se radi o montaži audiosnimka

"To su strašne stvari, mogu li biti strašnije? To je konstanta mog rada nekoliko godina kada govorimo o praćenju. Ima raznih aplikacija na mobitelima, znate sve šta mogu. Zamislite kakvu montažu onda može da uradi Obavještajna-sigurnosna služba. Ali koristiti državne resurse, da li OSA-e ili paraobavještajne ili neke povezane neću da ulazim. Ja sam takva saznanja dobio prije razgovora s Osmanom Mehmedagićem. Nakon što je provjerio rekao je da je to istina, ali da to on nije naredio, nego da to rade neki odmetnuti dijelovi službe. Koliko sam ga upoznao, nevezano za ovo, on je častan čovjek i neće slagati", dodao je.

Kaže da je njegov život odavno kao "špijunski film".

"Vidio sam ljude koji me slikaju i snimaju. Ne znam ko su ti ljudi. To nisam prijavljivao jer nisam imao materijalni dokaz. Sada sam prijavio. Radi se o napadu na ustavni poredak", dodao je.

Tegeltija smatra da je OHR odnosno Valentin Inzko izvršio direktan pritisak na njega kazavši da VSTV treba drugog predsjednika.