Poslovnik je jasan
31

Milan Tegeltija danas nije smio prisustvovati ni učestvovati na sjednici VSTV-a

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kao član vijeća danas nije smio učestvovati na hitnoj sjednici s obzirom da se radilo o pitanju koje se tiče njega samog.
To ističe Član 7. Poslovnika o VSTV-u koji propisuje razloge za izuzeće člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. U tom članu navode se tri razloga zbog kojih član mora biti izuzet sa sjednice.

Član Vijeća ne može učestvovati u aktivnostima Vijeća ako je:

a) u sukobu interesa koji je Pravilnikom o sukobu interesa članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH propisan kao razlog za izuzeće;

b) se radi o pitanju koje se tiče njega samog, krvnih srodnika u pravoj liniji do bilo kojeg stepena, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena ili bračnog odnosno vanbračnog druga ili srodnika po tazbini odnosno srodnika vanbračnog druga, do drugog stepena, bez obzira na to da li su brak odnosno vanbračna zajednica prestali ili ne, ukoliko nije drugačije propisano Pravilnikom o sukobu interesa;

c) postoje druge okolnosti koje dovode u sumnju njegovu nepristrasnost

Razlozi za izuzeće člana Vijeća
Razlozi za izuzeće člana Vijeća

Upravo se u drugoj i trećoj stavci može pronaći i Milan Tegeltija, s obzirom da je današnja hitna sjednica VSTV-a sazvana samo zbog njega, i na kojoj se raspravljalo o njegovom daljnjem angažmanu na funkciji predsjednika VSTV-a.

Sjednica je sazvana nakon objave audiosnimka u kojem Milan Tegeltija uvjerava svoju kolegicu iz VSTV-a Milijanu Buhu u da će "razraditi taktiku imenovanja njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci."

Pitanje koje se postavlja jeste kako niko od članova VSTV-a nije znao, ili nije želio znati, za ovaj član Poslovnika i nije upozorio prije sazivanja hitne sjednice.

Tegeltija se, prema pravnoj praksi, danas mogao pojaviti na početku sjednicu na kojoj je on bio tema samo kako bi obrazložio svoju situaciju, a zatim se povući i ostaviti članove da bez njegovog prisustva raspravljaju, donose zaključke i odluke. Ni u kojem slučaju Tegeltija nije mogao raspravljati o svojoj situaciji i glasati za zaključke koji se tiču direktno njega.

A baš je Tegeltija danas i medijima poručio kako je svojim glasom odlučio u trećem zaključku, jer je glasao "za", kako bi VSTV njemu ostavio mogućnost da razmotri - svoju ostavku.