Bez dogovora
13

Tegeltija odbio potpisati sporazum sa Sindikatom policijskih organa, protesti sve izgledniji

B. R.
Savez sindikata policijskih organa predstavlja državne policijske agencije (Foto: F. K./Klix.ba)
Savez sindikata policijskih organa predstavlja državne policijske agencije (Foto: F. K./Klix.ba)
Sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom danas su prisustvovali i predstavnici Sindikata policijskih organa, te su tom prilikom ukazali na svoje zahtjeve. Tegeltija je odbio potpisati sporazum u kojem su sadržani njihovi zahtjevi.
Kako su saopćili iz ovog sindikata, sastanku je prisustvovao predsjednik sindikata Dragan Krvavac.

Također, prisustvovali su i predsjednica Sindikata državnih službenika i uposlenika Lejla Čopelj, te predsjednica Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac.

Krvavac je ukazao na zahtjeve Sindikata policijskih organa, a to su:

  • Osnovica za obračun plate za ovu godinu u iznosu 498,10 KM (raniji zahtjev sindikata je bio 535 KM te iznos od 498,10 smatraju kompromisnim rješenjem s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa);

  • Objava usvojenog Pravilnika o uniformi u roku od sedam dana (najkasnije do 25. marta ove godine);

  • Izrada i upućivanje u parlamentarnu proceduru novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine kojim će biti riješena statusna pitanja policijskih službenika u pogledu osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, sistematskih ljekarskih pregleda, identična prava na penzionisanje sa svim ostalim policijskim službenicima na nižim nivoima vlasti u roku od dva mjeseca, najkasnije do 1. juna ove godine;

  • Izdvajanje uposlenih u policijskim organima iz Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i izrada novog Prijedloga Zakona o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine u roku od pola godine, najkasnije do 1. oktobra ove godine i

  • Imenovanje radnog tijela za socijalni dijalog s reprezentativnim sindikatom - Savezom sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, te imenovanje radne grupe za kolektivno pregovaranje s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.

Ukazali su da su prilikom sastanka Tegeltiji ponudili sporazum s navedenim zahtjevima na potpis na šta je izjavio da nije u mogućnosti potpisati.

Sporazum koji je sindikat ponudio Tegeltiji (Foto: Klix.ba)
Sporazum koji je sindikat ponudio Tegeltiji (Foto: Klix.ba)

Zbog toga su se odlučili na nastavak organizacije protesta.

Podsjećamo, ranije su iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine saopćili da je Tegeltija lično opredjeljen da se poboljša status radnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Iz Sindikata državnih službenika i uposlenika Bosne i Hercegovine su jučer poručili da će održati protest ako se ne susretnu s predsjedavajućim Vijeća ministara.

Traže pregovore o potpisivanju Kolektivnog ugovora, hitno uspostavljanje socioekonomskog dijaloga i vraćanje osnovice za obračun plata na minimalno 530,50 KM za ovu godinu, a koliko je iznosila prije prvog smanjenja 2008. godine.