Razgovarao sa sindikatom
43

Tegeltija poručio državnim službenicima da želi poboljšati njihov status

B. R.
Susret Tegeltija s predstavnicima sindikata (Foto: Vijeće ministara BiH)
Susret Tegeltija s predstavnicima sindikata (Foto: Vijeće ministara BiH)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je razgovarao s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i uposlenika, a koji je za sutra najavljivao protest u Sarajevu.
Kako su saopćili iz Vijeća ministara, Tegeltija je istakao lično opredjeljenje da se u dogovoru s predstavnicima sindikata iznađu najbolja rješenja koja za cilj imaju poboljšanje statusa radnika uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ukazao im je da se Vijeće ministara susreće na brojne izazove u pandemiji koronavirusa i naglasio je neophodnost socijalnog dijaloga da bi se prevazišli nesporazumi i sistemski riješila otvorena pitanja.

Istaknuto je da su sastanku prisustvovali predstavnici Saveza sindikata policijskih agencija, Sindikata samostalnih državnih službenika i uposlenika, te Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Podsjećamo, iz Samostalnog sindikata državnih službenika i uposlenika institucija su jučer saopćili da će sutra održati protest ispred Parlamenta i institucija Bosne i Hercegovine ako se ne sastanu s predstavnicima Vijeća ministara.

Traže pregovore o potpisivanju Kolektivnog ugovora, hitno uspostavljanje socioekonomskog dijaloga i vraćanje osnovice za obračun plata na minimalno 530,50 KM za ovu godinu, a koliko je iznosila prije prvog smanjenja 2008. godine.