Najava protesta
0

Tegeltija: Članovi VSTV-a neće raditi pod pritiskom, možemo pomjeriti sjednicu

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija rekao je za Klix.ba da neće dozvoliti da članovi te pravosudne institucije rade pod pritiskom nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio proteste za srijedu.

"Ukoliko se desi da ovi politički protesti koje je inicirao ministar sigurnosti budu odobreni u okruženju ili u blizini kompleksa pravosudnih institucija BiH od nadležne institucije, ja kao predsjednik VSTV-a neću dozvoliti da članovi rade pod takvom vrstom pritiska niti da kandidati za pravosudne pozicije u takvim okolnostima stresa izlažu svoje programe", kazao je Tegeltija.

On je istakao da će preduzeti sve potrebne mjere kako bi članovi VSTV-a radili bez pritiska i prijetnje, te kako bi kandidati za pravosudne pozicije mogli bez opterećenja izložiti svoje programe na sjednici.

"To znači da sjednica na dan održavanja protesta može biti izmještena na drugu lokaciju ili pomjerena, zavisno od procjene i resursa", rekao je predsjednik VSTV-a.

Tegeltija je u ranijem obraćanju javnosti, komentarišući pozive ministra Mektića na proteste, kazao da Mektić kao aktivan političar i direktni predstavnik izvršne vlasti ne može pozivati građane na građanske proteste, jer su svi protesti čiji je on inicijator isključivo političke prirode.

"S obzirom na navedeno, sve eventualne proteste koji bi se mogli desiti nakon njegovog poziva, smatrat ću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost, kao i na integritet i nezavisnost pravosuđa te ugrožavanje moje lične sigurnosti od ministra koji bi o mojoj sigurnosti, kao i sigurnosti svih drugih građana, morao da se brine", zaključio je Milan Tegeltija.

Kako saznajemo, predsjednik VSTV-a još uvijek nije dobio poziv na saslušanje iz Tužilaštva BiH.