25. februara u Domu mladih
0

TEDx University of Sarajevo – bosanskohercegovačke "ideje vrijedne širenja"

Klix.ba
Konačno TED dolazi i na naše prostore, a 25. februara će se u Domu mladih Skenderija održati konferencija "TEDx University of Sarajevo“, sa početkom u 19 sati. Na ovaj način će i bosanskohercegovački predavači konačno imati priliku da svijetu prenesu svoje ideje iz oblasti nauke, tehnologije, kulture i dizajna.

Šta zapravo predstavlja TED? Iza ove skraćenice, koja znači "Technology, entertainment, design“ (tehnologija, zabava, dizajn), stoji američka neprofitna organizacija koja ima za cilj da svijetu predstavi "ideje vrijedne širenja“.

Danas su na zvaničnoj web-stranici TED-a dostupni snimci preko 1400 govora, poput onih Bill Gatesa, Bono Voxa, Al Gorea, Tony Robbinsa, Richard Dawkinsa i mnogih drugih istaknutih imena, zabilježenih na nekom od više desetina TED-ovih kongresa koji se održavaju godišnje širom svijeta.

U sklopu navedenih TED-ovih programa nalazi se i TEDx. TEDx podrazumijeva nezavisno organiziran događaj koji pruža mogućnost društvima, organizacijama i pojedincima da šire duh TED-a na lokalnom nivou, pa će sarajevska publika imati priliku da uživo čuje ideje nekih istaknutih bosanskohercegovačkih inovatora i mislilaca.

Među govornicima su svoj dolazak potvrdili dipl. inž. arhitekture i ekspert za ruralni razvoj, Sanela Klarić, ministar za kulturu, obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo, prof. dr. Damir Marjanović, stručnjak za ekonomiju, prof. dr. Edin Smajić, te akademik, filozof i historičar Muhamed Filipović.

Organizator i nositelj licence za "TEDx University of Sarajevo“ je student psihologije Almir Aljović, s kojim na organizaciji događaja radi 30 volontera sa Filozofskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Internacionalnog BURCH univerziteta i Građevinskog fakulteta.

Ukoliko i vi želite svjedočiti iz prve ruke ovom značajnom događaju i zauzeti mjesto u publici možete online registrovati vašu ulaznicu, a broj mjesta je ograničen prema pravilima TED-a. Više informacija o događaju možete saznati i na facebook-stranici događaja..