BiH
25

Sutra u Domu mladih TEDx University of Sarajevo - "Ideje vrijedne širenja"

FENA
U Sarajevu u ponedjeljak u Domu mladih održat će se događaj pod nazivom "TEDx University of Sarajevo".

Skrećenica TED znači "Technology, entertainment, design“ (tehnologija, zabava, dizajn), te je ujedno i naziv američke neprofitne organizacije koja ima za cilj da svijetu predstavi "ideje vrijedne širenja“.

Na zvaničnoj stranici TED-a nalazi se više od 1.400 govora eminentnih stručnjaka poput Bill Gatesa, Bono Voxa, Al Gorea, Tony Robbinsa, Richard Dawkinsa i mnogih drugih.

TED godišnje organizira više destina događaja širom svijeta, te se u sklopu programa nalazi i TEDx.

TEDx podrazumijeva nezavisno organiziran događaj koji pruža mogućnost društvima, organizacijama i pojedincima da šire duh TED-a na lokalnom nivou, pa će sarajevska publika imati priliku da uživo čuje ideje nekih istaknutih bosanskohercegovačkih inovatora i mislilaca.

Organizaciju ovog bitnog događaja za bosanskohercegovačku scenu nose mladi studenti Univerziteta u Sarajevu, koji donose ovaj svjetski brend u Bosnu i Hercegovinu, a glavni pokrovitelj je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.

Među govornicima koji će prezentirati bosanskohercegovačke “ideje vrijedne širenja” su dipl. inž. arhitekture i ekspert za ruralni razvoj, Sanela Klarić, ministar za kulturu, obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo Damir Marjanović, stručnjak za ekonomiju Edin Smajić, akademik, filozof i historičar Muhamed Filipović, te psihologinja Jasna Bajraktarević.