BiH
89

Tarik Haverić: Zabrana točenja alkohola je zakonita i opravdana

Klix.ba
Tarik Haverić, član predsjedništva Naše stranke oglasio se povodom odluke vlasti u Sarajevu o zabrani točenja alkohola prilikom javnog dočeka Nove godine i nazvao je zakonitom i opravdanom.

"Ova zabrana je i zakonita i opravdana, i žao nam je što je poslužila kao povod za etiketiranja koja su daleko od svake političke racionalnosti. Prethodnih mjeseci uvjerili smo se da je Sarajevo nesiguran grad i da mnogi pojedinci, najčešće mladi ljudi, posjeduju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva. Kod masovnih okupljanja postoji vjerovatnoća kako će doći do incidenata koji mogu izmaknuti kontroli snaga reda, a alkohol tu vjerovatnoću samo povećava. Prihvatamo rizik da nas zbog ovog stava, usprkos naše bezuslovne predanosti odbrani ličnih prava i sloboda, opet nemaštovito svrstaju u saveznike konzervativnih snaga, ali to ćemo lako podnijeti, ako će to spriječiti da ujutro, 1. januara 2017. oplakujemo gubitak mladih života“, rekao je Haverić.

Napomenuo je i kako zabrana točenja alkohola nije povezana sa zabranom konzumiranja alkohola na javnom dočeku Nove godine.

"Površni kritičari ove odluke ne prave razliku između ’zabrane točenja alkohola’ i ’zabrane konzumacije alkohola’, koja nije na dnevnom redu i koju sigurno ne bismo podržali. Sekularno uređenje Bosne i Hercegovine, do kojeg nam je stalo, ugroženo je sa više strana, i mi uporno ukazujemo na takvu praksu, ali ova odluka ne može se pod to podvesti“, zaključio je Haverić.