Odnosi dvije države
111

Tanya Domi i Reuf Bajrović za Haaretz: Dodik i Čović su izmanipulisali izraelsku politiku

S. Š.
Tanya Domi i Reuf Bajrović
Tanya Domi i Reuf Bajrović
Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani, koja je zadužena i za BiH u svom saopćenju je, ranije tokom mjeseca, navela da su Hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona dobrodošli, što je izazvalo niz reakcija. O tome su za Haaretz pisali Reuf Bajrović i međunarodna analitičarka Tanya Domi.

Kako pišu u Haaretzu, "izrazito je neopravdan čin izraelskog političkog uplitanja u bosansku krhku i lomljivu politiku što prijeti da naškodi odnosima s obje strane".

"Jakob Finci, nedavno penzionisani predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni, izjavio je da je 'začuđen' tim činom Izraela miješanja u bosanske unutrašnje stvari".

Izraelsko nepoželjno miješanje izazvalo je reakciju među Bošnjacima - većinskom stanovništvu, koje ima dobro dokumentovanu historiju vjekovima zajedničkog života u miru sa Jevrejima.

Jevrejski lideri širom svijeta stali su uz Bošnjake kada su oni bili meta za istrebljenje srpskih nacionalista. Jevrejska zajednica dala je brojnim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalim bosanskim državljanima siguran prolaz iz Sarajeva tokom opsade 1992-1995, a mnogi su i dalje zahvalni jevrejskoj zajednici za njihove humanitarne programe, odnosno pakete hrane i lijekove koji su dati hiljadama ljudi.

"Jasno je da izraelska vlada slabo razumije historiju HDZ-a, političke stranke bosanskih Hrvata, koju je odabrala podržati. Općine kojima upravlja HDZ imaju brojne ulice koje nose imena važnih ličnosti koje su služile u nacističko-marionetskoj Nezavisnoj državi Hrvatske (NDH)", stoji u analizi.

Posjete Dragana Čovića prošlog mjeseca Jerusalemu kao i Milorada Dodika bili su pokušaji poticanja izraelske javnosti, kao i veoma cijenjenih izraelskih institucija, pišu oni.

"Čovićeva stranka glasala je protiv preimenovanja naziva ulica koje veličaju nacističke saradnike i simpatizere u općinama pod kontrolom HDZ-a, a nedavno je Čović čak i odao počast palim fašističkim ustaškim vojnicima, koji su služili Trećem Rajhu, kod Mostara", navode.

Istraživač jevrejskog genocida, Menachem Rosensaft, nazvao je Dodika "ultranacionalističkim poricateljem genocida". Ipak, dijelovi izraelskog političkog establišmenta odlučili su sarađivati sa Dodikom, koji je pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako sumnja lider bosanskih Jevreja Jakob Finci, Čović i Dodik su uspjeli da ubijede ili izmanipulišu izraelskom vanjskom politikom i birokratijom da radi protiv interesa čak i Jevreja zajednice u Bosni.

Finci je objavljeni memorandum nazvao "kontradiktornim" i ustvrdio

da je to "ili rezultat uspješnog lobiranja ili konfuzije".