BiH
120

Tanović-Sijerčić: Otvaranje Zemaljskog muzeja je velika pobjeda građana ove zemlje

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vrata Zemaljskog muzeja BiH konačno su otvorena svim građanima naše države. Uposlenici muzeja ne kriju sreću zbog otvaranja institucije koja predstavlja dio nacionalnog identiteta BiH.

Ines Tanović-Sijerčić, projekt koordinatorica u Udruženju Akcija, kazala je za Klix.ba da današnje otvaranje Zemaljskog muzeja BiH znači da je konačno došao kraj jednoj sramoti BiH. 

"Zemaljski muzej BiH kao najvažnija institucija kulture u ovoj zemlji je napokon otvorio svoja vrata za sve građane. To je velika pobjeda građana ove zemlje", rekla je Sijerčić.

Ona je dodala kako je stanje u kulturi jako teško, ne samo u BiH nego u cijeloj Evropi s obzirom da su izdvajanja za kulturu iz godine u godinu sve manja.

"Kod nas problem predstavlja činjenica da novca nikada nema. Kultura je uvijek na zadnjem mjestu, a na prvom mjestu kada treba rezati budžete i novac premještati za nešto drugo", kazala je Sijerčić.

Sijerčić ističe da se u BiH ne razvija kultura posjete kulturnim institucijama, a da je zabrinjavajuća činjenica što se u takvom društvu odgajaju nove generacije koje ne znaju uopće gdje se nalaze zgrade institucija kulture.

"Način na koji bi se to moglo promjeniti mogao bi biti i stavljanje obaveznih posjeta kulturnim institucijama u nastavne planove i programe. Dakle, nešto što će obavezati učenike, a i studente da gledaju predstave i posjećuju muzeje. Ja se nadam da ova pozitivna energija koja se stvorila neće nestati. Nadam se da će građani nastaviti posjećivati muzej kako su to radili u proteklom periodu", rekla je Sijerčić.

Saliha Alijagić koja u Zemaljskom muzeju BiH radi već osam godina kazala je da je za sve uposlenika zatvaranje muzeja bilo bolno.

"Danas smo svi sretni jer je muzej otvorio svoja vrata svim građanima BiH. To je velika stvar, ne samo za nas, nego i za državu. Kao što je zastava, njen grb, tako je i muzej simbol naše države", kazala je Sijerčić.