Serge Brammertz
0

"Tamno poglavlje za Tribunal ako Mladić i Hadžić tamo ne odu"

FENA
Ukoliko haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić ne budu uhapšeni do kraja mandata Haškog tribunala, to biti "tamno poglavlje" u historiji tog suda, rekao je glavni tužilac Tribunala Serge Brammertz.

"Hapšenje te dvojice bjegunaca jedno je od pitanja kojima pridajem najveću moguću važnost i nema alternative. Međutim, činjenica je da moja kancelarija nema policiju koja bi uhapsila one koji bježe pred pravdom", rekao je Brammertz uoči današnje posjete Hrvatskoj u intervjuu za Jutarnji list.

Upitan hoće li od međunarodne zajednice tražiti da Beogradu uslovi dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU pronalaženjem Mladića i Hadžića, Brammertz je odgovorio da nije na njemu da iznosi komentare o političkim pitanjima.

"Za moj rad je bitno samo u kojoj mjeri države s nama sarađuju. I dalje ću tražiti podršku EU-a u pogledu saradnje zemalja bivše Jugoslavije, pa i konkretno u pogledu hapšenja te dvojice bjegunaca", istakao je glavni haški tužilac, dodavši da ne odlučuje o tome hoće li će se u raspravi o kandidaturi za EU uzeti u obzir njegov izvještaj o saradnji.

Politika uslovljavanja kojom se pristup EU zajednici uslovljava saradnjom sa Sudom pokazala se, po Brammertzovim riječima, jednim od najvažnijih sredstava za olakšavanje rada Haškog tribunala. On je istakao i da bi vlasti u Srbiji "morale da učine puno više da se suprotstave mišljenju koje prevladava u javnosti, a po kojem su Mladić i Hadžići ratni heroji koji ne bi trebalo da idu u Haag".

Glavni haški tužilac je takođe kritikovao i vlast u Hrvatskoj zbog reakcije na osuđujuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za ratne zločine nad srpskim civilima tokom i poslije akcije Oluja 1995. godine rekavši da je iznenađen i razočaran reakcijama.

"Završetkom prvostepenog postupka trojici generala u ICTY-u ostalo je srazmjerno malo otvorenih pitanja između tužilaštva i Hrvatske", rekao je Brammertz kada je upitan ima li još otvorenih pitanja ili problema u saradnji s Hrvatskom zbog kojih bi njegov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a mogao da bude nepovoljan po Hrvatsku.