Govor pred Vijećem sigurnosti UN-a
0

Brammertz: Srbija prihvatila vladavinu prava

SRNA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je danas pred Vijećem sigurnosti UN da je hapšenjem Ratka Mladića Srbija prihvatila vladavinu prava kao temelj svoje budućnosti.

On je, takođe, pozdravio izjave zvaničnika Srbije da će istražiti i krivično goniti pripadnike mreže koja je pružala podršku Mladiću tokom njegovog skrivanja i ponovio poziv da "bez odlaganja bude uhapšen i Goran Hadžić, posljednji preostali haških optuženik".

Predstavljajući 15. izvještaj o radu Vijeća sigurnosti, Brammertz je naglasio da je hapšenje Mladića 26. maja od velikog značaja za žrtve, za Tribunal i za međunarodnu pravdu. 

"Srbija sada ima značajnu mogućnost da pomogne javnosti da shvati zašto je Ratko Mladić uhapšen i zašto pravda zahtijeva da mu se sudi", rekao je Brammertz, a prenosi služba Tribunala za medije. 

Brammertz je pohvalio Srbiju i zbog brzog omogućavanja pristupa dokumentima i arhivima koje je Tužilaštvo tražilo za tekuća suđenja i žalbene postupke. 

Osvrćući se na saradnju Hrvatske, tužilac je rekao da je "generalno na vrijeme i adekvatno odgovarano na zahtjeve za svjedočenja i dokaze", ukazavši, međutim, da je "organičeni napredak načinjen u lociranju vojnih dokumenata, koji se odnose na akciju 'Oluja`", a koji još nisu dostavljeni Tribunalu.

Sudsko vijeće je, bez obzira na to, donijelo presudu u predmetu Ante Gotovina i drugi i utvrdilo da su optužbe protiv hrvatskih generala potvrđene na osnovu dokaza koji su korišćeni na suđenju, istakao je Brammertz. 
On je izrazio nezadovoljstvo time što, poslije presude u ovom predmetu, "najviši državni zvaničnici nisu objektivno komentarisali ishod suđenja". 

Kada je riječ o saradnji BiH sa Haagom, tužilac je istakao da je njegova kancelarija na vreme dobijala odgovore na zahtjeve za pristup dokumentima i državnim arhivima. 

Brammertz je naglasio da "saradnja tužilaca u regionu mora biti prioritet u rješavanju problema kao što su paralelne istrage".

 U julu se očekuje postizanje sporazuma između BiH i Srbije o napretku saradnje u regionu, rekao je tužilac, izrazivši nadu da će pojačana saradnja BiH i Srbije dovesti do efikasnijih napora da se uhapsi Radovan Stanković, koji je, poslije bjekstva iz zatvora u Foči, na slobodi skoro pune četiri godine. 

"Ističući značaj nacionalne strategije za ratne zločine, tužilac je izrazio duboku zabrinutost u vezi sa nedavnim političkim inicijativama u BiH koje prijete da ugroze rad kancelarije državnog tužioca i državni sud za ratne zločine", kaže Brammertz, a prenosi služba tibunala za medije.