Serge Brammertz
0

Srbija može i mora učiniti više na hapšenju Mladića i Hadžića

Sarajevo-x.com
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Srbija može i mora da učini više na hapšenju Mladića i Hadžića, izjavio je za B92 Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, uoči dolaska u Beograd.

Brammertz, koji će sa srbijanskim zvaničnicima razgovarati o najnovijim akcijama potrage za bjeguncima, kaže da EU treba zadržati uslovljavanje kao oruđe pritiska na Srbiju da bi sarađivala. On kaže da u ovom trenutku nije zadovoljan saradnjom Beograda s tužilaštvom, a da li će ta ocjena ući i u njegov izvještaj znat će pošto od zvaničnika Srbije čuje šta su novo učinili u potrazi za Mladićem i Hadžićem.

"Ja ću razmotriti sve konkretne akcije koje su preduzete, saslušat ću koji su to konkretni napori koji se ulažu. Ako budem zadovoljan svim aktivnostima koje se preduzimaju u tom pravcu, ja ću tako i napisati u svom izvještaju. U ovom trenutku nisam zadovoljan", rekao je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u intervjuu za B92.

On je rekao da Srbija može da učini mnogo više po pitanju saradnje s tužilaštvom u Haagu.

Na pitanje kako reaguje kada čuje da od njegovog izvještaja zavisi hoće li Srbija napredovati ka punom članstvu u Evropskoj uniji, Brammertz je rekao da je to "pogrešno postavljanje stvari".

"Pravi način je da se kaže da Srbija mora da uhapsi preostale bjegunce kako bi definirala za sebe budućnost kroz evropske integracije. U mojim izvještajima ja samo pišem o kvalitetu saradnje između Srbije i moje kancelarije. Nije moj posao da donosim političke odluke", rekao je Brammertz.

Glavni tužilac Haškog tribunala je rekao i to da je u svakodnevnom kontaktu sa kancelarijom Rasima Ljajića kao i sa članovima akcionog tima koji tragaju za bjeguncima.

"Da, sarađujemo ali, to ne znači da nema zamjerki na brojna pitanja. O tim kritikama izvjestili smo i Vijeće sigurnosti u posljednjem izveštaju. Tokom predstojeće posjete ćemo vidjeti da li su naše preporuke ozbiljno shvaćene i ima li napretka", rekao je Brammertz.

On je dodao i to da hapšenju ove dvojice bjegunaca nema alternative, ali to da će uslijediti mračno poglavlje Tribunala u Hagu ukoliko se zatvori prije nego što najtraženiji zločince ne budu dovedeni pred lice pravde.

"Znate to je velika frustracija za žrtve, ali i veoma loša stvar za Tribunal koji će uskoro završiti sa radom. To će biti zaista mračno poglavlje suda, ukoliko se rad završi na taj način, ali to će biti i problem kredibilnosti međunarodnog prava uopšte jer će značiti da, ako dovoljno dugo sačekate, možete izbjeći ruci pravde", smatra Brammertz.