BiH
0

Talović: FASTO ima kvalitetne ljudske i materijalno-tehničke resurse

FENA
Munir Talović
Munir Talović
Akademijom u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu večeras je obilježeno 50 godina postojanja Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) Univerziteta u Sarajevu.

Dekan FASTO-a Munir Talović smatra da ta visokoškolska ustanova ima kvalitetne ljudske i materijalno- tehničke resurse kakve imaju i ostale države regije.

"Za trenutak i vrijeme u kojem se nalaze BiH i region, a karakterizira ga teška finansijska situacija, naši rezultati su ravnopravni ako ne u nekim segmentima i vodeći.

Naše iskustvo, prijeratno i poslijeratno, je kvalitetno, a imamo i dobru suradnju s državama okruženja", kazao je dekan Talović koji je po starosti vršnjak Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja te ove godine i on slavi 50. rođendan.

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja značajnu obljetnicu obilježava tokom godine raznim aktivnostima. Namjera im je, kažu, da se u tome sjete svih onih bitnih pojedinaca i institucija iz oblasti sporta, obrazovanja, struke i nauke koji su sudjelovali u njegovom stvaranju i doprinijeli njegovom radu.

Tako su i na večerašnjem svečanom skupu dodijeljene nagrade pojedincima i institucijama za posebne zasluge i doprinos unaprjeđenju rada i širenju ugleda te visokoškolske ustanove.

Među njima su povelje za Univerzitet u Sarajevu, Olimpijski komitet BiH, Nogometni savez BiH, kao i povelja za postignute vrhunske rezultate u sportu koju FASTO dodjeljuje reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci.

Akademija u povodu 50 godina Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja upriličena je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je i prisustvovao tom događaju.

Večerašnjem događaju uz predstavnike sportskih saveza, institucija i gostiju raznih profila prisustvovali su i predstavnici srodnih fakulteta država regije.