Podrške ima, vize ostaju
0

Talijani daju bezrezervnu podršku bezviznom režimu za BiH

SRNA
Državni sekretar za spoljne poslove Italije Alfred Mantiko naglasio je u razgovoru sa zamjenikom ministra inostranih poslova BiH Anom Trišić-Babić da BiH ima bezrezervnu podršku Italije za uvođenje bezviznog režima za putovanja u zemlje EU.

Tokom jučerašnjeg susreta u Rimu, senator Mantiko istakao je da očekuje da će potrebna procedura biti okončana do kraja godine, te da će do 1. januara 2011. godine biti usvojen bezvizni režim za građane BiH.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj poziciji BiH u okviru evroatlantskih integracija, saradnji u okviru Jadransko-jonske inicijative, te drugim bilateralnim pitanjima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

Mantika je ocijenio da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, naglašavajući da Italija želi da pomogne BiH u njenim evroatlantskim integracijama. 

U tom smislu, Italija će nastaviti da pruža pomoć BiH, a u oktobru će u Briselu, zajedno sa Slovenijom i Grčkom kao članicama Jadransko-jonske inicijative, pokrenuti novu inicijativu za  ubrzanje procesa uključenja u EU i ostalih država ove inicijative. 

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju bilateralnih odnosa na ekonomskom planu, uz konstataciju da veliko prisustvo italijanskih banaka na tržištu BiH daje dobre preduslove za povećanje italijanskih investicija. 

Potvrđeno je da je Italija zainteresovana za finansiranje elektroenergetskih projekata, a  razgovarano je i o potrebi što skorijeg završetka procesa priznavanja vozačkih dozvola, za šta je BiH dostavila svu potrebnu dokumentaciju, a što je u velikom interesu njenih građane koji žive u Italiji.
Babićeva je govorila o dosadašnjim aktivnostima BiH na ispunjavanju uslova za pristupanje EU, kao i aktivnostima NATO koordinacionog tima.

Ona je naglasila da je za BiH poželjno da ima jasno definisan stav ovih asocijacija u vezi sa njenim priključenjem i dinamikom daljih aktivnosti. 

Babićeva je izrazila očekivanje da će za građane BiH uskoro biti uveden bezvizni režim za  zemlje EU s obzirom na to da su ispunjeni svi traženi uslovi, naglašavajući da je podrška  Italije dobrodošla.