{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH na korak do liberalizacije viznog režima"

S
12.4.2010. u 11:14
0
10
"BiH na korak do liberalizacije viznog režima"
0
"BiH na korak do liberalizacije viznog režima"
Franco Frattini
Ministar inostranih poslova Italije Franco Frattini smatra da je BiH na korak do liberalizacije viznog režima.
''Uvjeren sam da rezultat može biti postignut u narednim mjesecima ako BiH ispuni sve potrebne uslove'', rekao je Frattini.

On je dodao da Italija ni ovaj put neće propustiti priliku da pruži svoju podršku BiH u Briselu kako bi propratila posljednje korake ka ukidanju viza.

''Vjerujemo da moramo ukloniti što je prije moguće ovu anahronističku prepreku za slobodno kretanje osoba, koja ometa izgradnju mostova između BiH i Evrope, kao i punu obnovu uzajamnog povjerenja'', naveo je Fratini u svom autorskom tekstu objavljenom danas u više dnevnih novina u BiH.

Ministar inostranih poslova Italije sa žaljenjem je konstatovao da do sada u BiH nisu postignuti konkretni rezultati u smislu unutrašnje reforme potrebni za dobijanje statusa kandidata za EU i poručio da treba izbjeći rizik da 2010. godina, zbog izbornog političkog nadmetanja, bude izgubljena za BiH.

Fratini je istakao da u BiH nisu materijalizovani ni neki pomaci potrebni za približavanje NATO-u.

"S pouzdanjem računamo na napore dobre volje vlasti BiH, ako je moguće, prije ministarskog sastanka NATO-a u Talinu 22. aprila'', rekao je Frattini, potvrdivši da su vrata Alijanse otvorena za BiH.

Prema njegovim riječima, BiH treba da iskoristi svoju centralnu poziciju na zapadnom Balkanu.

Navodeći da Italija blisko sarađuje sa Španijom kada je riječ o održavanju konferencije EU - zapadni Balkan u junu u Sarajevu, Fratini je podsjetio da je prije deset godina slična inicijativa sprovedena u Zagrebu, što je dalo podsticaj procesu približavanja cijele regije Evropskoj zajednici.

''Očekujemo da ćemo zatvoriti krug procesa pokrenut 2000. lansirajući poruku povjerenja upravo iz BiH i ožibljavajući evropsko otvaranje prema zapadnom Balkanu'', zaključio je Frattini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: