Mišljenje Ministarstva pravde FBiH
0

"Tajno glasanje" u Općini Centar nije bilo tajno

FENA
Slaven Kovačević
Slaven Kovačević
Kandidat za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Sarajevo, i predsjedavajući u prošlom mandatu Slaven Kovačević dobio je mišljenje Federalnog ministarstva pravde da su svi koji su na konstituirajućoj sjednici glasali za Variju Nikolić prekršili Poslovnik o radu, da "tajno glasanje" nije bilo tajno glasanje i da je nastavak sjednice u suprotnosti s Poslovnikom o radu Vijeća.

Kovačević je izjavi Feni podsjetio da je i pored toga što je odgodio sjednicu jer je htio da dobije mišljenje Federalnog ministarstva pravde, konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća tada nastavljena.

Naime, kandidati za predsjedavajućeg OV su Slaven Kovačević iz SDP-a i Varija Nikolić iz Naše stranke, a razlog što nije došlo do glasanja na sjednici 13. decembra jest to što se dva parlamentarna bloka nisu mogla uskladiti o načinu kako će se provoditi tajno glasanje.

Jedni su insistirali da glasanje bude iza improviziranog glasačkog mjesta, a drugi su tražili da o tome odluči Vijeće uz prijedlog da može glasati kako ko želi, iza kutije ili na vijećničkom mjestu.

"Konstituirajuća sjednica je u jednom trenutku kulminirala i tu sam sjednicu prekinuo i zakazao nastavak za 19. decembra, te bez obzira na to, iz meni nepoznatih razloga je ostatak vijećnika nastavio sjednicu", rekao je Kovačević.

On je zbog toga konsultirao Federalno ministarstvo pravde i pitao da li je tajno glasanje provedeno kako treba i da li je uopće nastavak sjednice legalan.

"Dobio sam mišljenje da su svi ti koji su izabrali Variju Nikolić prekršili Poslovnik o radu, da tajno glasanje nije bilo 'tajno Poslovnikom o radu Vijeća", naveo je Kovačević

Na današnjoj sjednici izvijestio je vijećnike o mišljenju Federalnog ministarstva pravde i odgodio sjednicu do daljnjeg, "uz nadu da će sve parlamentarne stranke pronaći načina da usaglase svoje stavove i da će konstituirajuća sjednica biti održana bez problema".